SJEĆANJE NA PJESNIKA

Gorčin Dizdar: Makov rođendan može biti praznik bh. kulture

Cilj je popularizirati poeziju i književno djelo Maka Dizdara, ali isto tako popularizirati književnost i kulturu uopće, rekao Kodrić

A. J. / Fena

17.10.2020

U sarajevskoj Vijećnici izveden prigodan program - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Prije 103 godine u Stocu je rođen Mehmedalija Mak Dizdar, jedan od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika, koji je obilježio jednu čitavu kulturno-historijsku epohu.


Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ i Fondacija „Mak Dizdar“ odlučili su da ove godine zajednički počnu obilježavati godišnjice rođenja Maka Dizdara, pa je danas u sarajevskoj Vijećnici izveden prigodan program koji je obuhvatio izvedbu partiture za gudački kvartet „Kameni spavač“ Vlade Miloševića, istaknutog bh. kompozitora, te recitale glumaca koji su publiku proveli kroz cjelokupnu Makovu poeziju.  


- Naša ideja je da to radimo širom BiH na javnim, otvorenim prostorima i da u ta zbivanja uključimo što je moguće više ljudi. Cilj je popularizirati poeziju i književno djelo Maka Dizdara, ali isto tako popularizirati književnost i kulturu uopće jer predstavljaju temeljne vrijednosti svakog društva - izjavio je predsjednik Bošnjačke zajednice kulture ”Preporod“ Sanjin Kodrić.


Mehmedalija Mak Dizdar, koji je rođen 17. oktobra 1917. godine, u Stocu je završio osnovnu školu, nakon čega je otišao u Sarajevo, gdje će živjeti sve do smrti 14. jula 1971. godine. Pjesnik čija se djela Kameni spavač i Modra rijeka ubrajaju u najznačajnije bosanskohercegovačke zbirke prošlog stoljeća, bio je jedan od umjetnika koji su pokušali sastaviti sliku jednog svijeta koji je nekada davno bivao na ovim prostorima, a kojeg više nema. Za Dizdara kažu da je pjesnik koji je Bosnu definirao stećcima i tezom da je ova zemlja prkosna od sna.


- Njegova najznačajnija djela i pjesme su kanonizirane u našoj kulturi, izučavaju se u školi i na fakultetima, međutim čini se da je na određeni način kroz tu kanonizaciju djelo pomalo zamrlo. Naš cilj je, a Fondacija "Mak Dizdar" na tome radi dvadesetak godina, da to djelo ostane 'živo', doživljava nove interpretacije i izvedbe. Smatramo da je Makovo djelo toliko otvoreno da uvijek može doživljavati nova tumačenja i viđenja. Makov rođendan može biti jedan praznik bh. kulture - kazao je Gorčin Dizdar, predsjednik UO Fondacije „Mak Dizdar“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.