KOMENTAR DANA

Na bedemima istine!

Mi u "Avazu" najbolje znamo šta znače pritisak, progoni, pokušaji strašenja i prijetnje

Treba živjeti da bismo mogli pisati. Avaz

Nerma Ajnadžić

4.5.2024

Svjetski dan slobode medija obilježen je u petak, kada se trebalo izvagati licemjerje ovdašnjih političara, posebno onih iz manjeg bh. entiteta RS, koji su se utrkivali ko će prije i bolje čestitati 3. maj. Pozivali se na opća prava novinara, traganje za istinom, demokratiju, prava na izražavanje... Sve suprotno od onoga što oni čine i kako se ponašaju.

- Institucije RS će nastaviti u potpunosti podržavati profesionalne medije kako bi im se obezbijedili bolji položaj i povoljniji uslovi rada.

Čestitam vam ovaj dan, uz želju za mnogo uspjeha na profesionalnom i ličnom planu - poručio je u petak vrli predsjednik RS Milorad Dodik.

Čak je i u čestitki uspio diskriminirati medije i novinare jer je upitno šta za njega znači pojam "profesionalan“. Suprotno od ostatka svijeta, čini se. Isti taj Dodik, sa svojim ljudima u vlasti, "proturio“ je ponovnu kriminalizaciju klevete u RS. Time je, realno, uplašio profesionalce da pišu ono što saznaju, istinu, ma kakva ona bila, jer se plaše za svoju egzistenciju. S druge strane, mladi se predomišljaju da li krenuti ovim putem ili birati nešto zbog čega im neće vlastodršci disati za vratom.

A mi u "Avazu“ najbolje znamo šta znače pritisak, progoni, pokušaji strašenja i prijetnje. Sjetimo se samo javne prijetnje Ambasade Rusije u BiH "udarcima iz dubine ruske duše“. Sjetimo se kojekakvih pokušaja opstrukcija rada jer "zađemo“ dublje u tematiku, pa otkrijemo truhle jabuke među svježim voćkama. A one su dolazile iz svih sfera, od političkih, pravosudnih, do medijskih - neki bi ih nazvali kolegama.

Licemjerno je u BiH čestitati Svjetski dan slobode medija, kada je pojam "sloboda“ za mnoge nedokučiv, a nije da ne znaju ulogu medija u društvu.

Mi čestitamo Dan slobode medija, poučeni svojim iskustvima, uz poruku da istinu vrijedi pisati i otkrivati, ma koliko nekome smetala. Želimo kolegama i da budu bolje plaćeni za ono što najbolje znaju raditi, jer biti medijski radnik ne znači nužno jedva spajati kraj s krajem.

Treba živjeti da bismo mogli pisati, a ne samo egzistirati.

Nastavimo hrabro stajati na bedemima istine!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.