KOMENTAR DANA

Borba za plaće

Neki bi mogli završiti političku karijeru i okrenuti se nečemu što ne podrazumijeva parazitiranje na budžetskim milionima

Milorad Dodik, Osman Mehmedagić Osmica i Dijana Kajmaković. Fena / Avaz

3.4.2024

Već danima slušamo jadikovku političara koji su ostali bez računa u bankama zbog američke crne liste.

Osobe koje su relativizirale crnu listu sada su odjednom uznemirene, ali ne zbog nekih principijelnih razloga, nego zato što se njima direktno udarilo „na džep“.

Tako banke ne žele da sarađuju s onima koji su crnolistaši, jer bi i one zbog toga mogle završiti na istoj listi, a samoprozvani borci za pravdu najavljuju da će je tražiti, ako treba, i u Sudu u Strazburu.

Problem za njih predstavlja to što sada ne znaju kako će dobiti plaće, a niti institucije kako će im ih isplatiti. Onda se javila i „dežurna pravednica“ u Predstavničkom domu PSBiH Sanja Vulić (SNSD) kako bi odbranila stranačkog šefa i ljude oko njega. Nazvala je ovo „ubijanjem ljudi“, a onda najavila da će šest zastupnika u Predstavničkom domu odvojiti po 1.000 KM od plaća za crnolistaše ili, pojednostavljeno rečeno - „sergijom protiv crne liste“.

Ono što je evidentno je da vlada veliki strah, i to ne samo kod političara nego i kod kompanija koje su na ovoj listi. Postavlja se pitanje kako će obavljati svoje poslovanje, isplaćivati plaće i sve ono što im je potrebno.

Pitanje koje se postavlja jeste da li bi se našle na listi i pošte ukoliko bi se preko njih isplaćivale plaće, no i u tom slučaju postoji problem s isplaćivanjem doprinosa, a na drugoj strani to nije ni od kakve koristi ni pravnim licima.

Iako neke osobe više nisu na funkcijama, one su i dalje u problemu, jer im je ugroženo bilo kakvo poslovanje.

Bilo kako bilo, američke sankcije su napravile tektonske poremećaje na političkoj sceni u BiH, naročito jer je riječ o periodu od nekoliko mjeseci pred izbore, a neki bi upravo zbog toga mogli i završiti političku karijeru te se prvi put početi baviti nečim što ne podrazumijeva parazitiranje na budžetskim milionima.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.