KOMENTAR DANA

To je moj grad, moje Sarajevo

Uz konfete i balone, čak i bez vatrometa, iz Šehera je u svijet otišla prelijepa slika – veselje, muzika i ples

N. Šaljić

Nerma Ajnadžić

3.1.2024

Razočarani smo bili objavom da su turiste u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, našem Sarajevu, uoči Nove godine prevarili za smještaj. Ruku na srce, većina je osjećala i sram.

Šta se desilo?! To nije moje Sarajevo, nije moj Šeher niti to dolikuje jednoj evropskoj metropoli.

A onda se vratila vjera u ljude i Sarajlije, kao i upravljačke strukture grada. Prioritetno su se uključili Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, koji su osigurali smještaj prevarenim turistima. Pa, nećemo valjda za novogodišnje praznike tako užasnu sliku u region i svijet poslati? Uključilo se i Udruženje turističkih vodiča “Vučko”, koje je ponudilo besplatne obilaske turističkih atrakcija. Javljali su se i građani koji su željeli pomoći turistima nudeći im smještaj.

E, to je već moje Sarajevo! Srednjeg roda, kao dijete – zaigrano, prostodušno, naivno... Prvo koje pruža ruke, kako ga je davno opjevao Đorđe Balašević.

A onda je uslijedio i javni doček Nove godine ispred Vječne vatre. Prema zvaničnim izvještajima, bilo je 27.000 građana i gostiju. I sve je prošlo bez ijednog incidenta.

Uprkos ovim prevarama s početka teksta, uz konfete i balone, čak i bez vatrometa, iz Sarajeva je u svijet otišla prelijepa slika – veselje, muzika i ples. Uz želje da ova 2024. zaista bude bolja od prethodnih godina. I da mnogo više osmijeha nego suza zabilježimo.

Zajedno to i možemo.

Još kada bi se državne vlasti uspjele dogovoriti o spornim reformama pa da napokon uhvatimo onaj voz na putu ka članstvu u Evropsku uniju... Nadamo se i vjerujemo!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.