LIČNOST DANA

Nihad Uk: "Nihadov muk"

Zašto bi prioritet bilo ičije zdravlje ako se može dobro pojest’, popit’ i zaplesat’

Uk: Njemu je do derneka. N. Šaljić

22.12.2023

Dok se posljednjih dana građani Kantona Sarajevo guše u smogu, a zagađenost zraka dostiže rekordne nivoe, Vlada je odlučila da to proslavi novogodišnjim dernekom u Domu mladih. Jer zašto bi prioritet bilo ičije zdravlje ako se može dobro pojest’, popit’ i zaplesat’?

Neuki i neupućeni premijer Nihad Uk odlučio se za veoma kukavički potez – pokušaj sakrivanja od očiju javnosti, s nadom da će sve proći “ispod radara”. Vjerovatno je za svaki slučaj spremio floskule na koje smo navikli poput one – "ovo je višegodišnji problem". Od ponavljanja toga građani nemaju apsolutno ništa. A one mjere koje su uveli nakon pritiska medija su, u najmanju ruku, smiješne i apsolutno ništa ne znače.

Nihade, sjedni, zagrij stolicu i kreni da radiš svoj posao, zajedno sa svim nadležnim ministrima. Shvataju i građani da si mlad, da je ova pozicija očigledno bila "prevelik zalogaj" za tebe, ali nije sramota ne znati – sramota je ne pitati. U KS živi toliko stručnih osoba, iz svih polja, koji su ti spremni pro bono pružiti pomoć samo da se ovaj problem riješi. A na kraju dana, i ostavka je uvijek opcija.

Organiziranjem derneka u jeku gorućeg problema koji doslovno ubija ljude i donosi dugoročne posljedice svi iz Vlade KS pokazali su koliko poštuju glasačko tijelo koje ih je smjestilo u udobne fotelje, od čijih poreza se isplaćuju njihove plaće. Kako samo možete mirno spavati kada znate da niste mislili na one najranjivije slojeve društva – penzionere i školarce? Kako živite sami sa sobom kada znate da građani, koji svakako jedva spajaju kraj s krajem, opet troše svoj teško zarađeni novac na maske s filterima u pokušaju da se barem malo zaštite?

Sram i stid da vas bude! Za posljedice ovoga i izostanak adekvatne reakcije krivit ćemo vas. I nećemo zaboraviti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.