KOLUMNA

Opasan lik zvani Erdoan

Kakva bezosjećajnost, kakvo igranje ljudima, ljudskim sudbinama, kakvo poistovjećivanje ljudi, žena, djece sa brojkama, sa kokošima, sa životinjama…

Feđa Isović. Avaz

Piše: Feđa ISOVIĆ

19.10.2019

Erdoan, Putin, Tramp, Boris… Kakav samo niz ozbiljnih pacijenata na najozbiljnijim funkcijama na svijetu. Zastrašujuće djeluje ovaj istorijski trenutak, ne treba potcjenjivati mogućnost gdje ovi likovi mogu odvesti čovječanstvo. Eto, takav je to niz, da onaj mahnitov Putin, demokrata što ga je nemoguće skinuti sa vlasti, na tom spisku izgleda kao najprisebniji, gotovo političar za poželjeti.

Idealan biznis za namazanog Rusa

Erdoan, čovjek koji je uhapsio na stotine hiljada vlastitih građana i koji je satrao sekularnu, modernu Ataturkovu Tursku, je bez sumnje opasan lik. Ako je u stanju na taj način hapsiti vlastite građane, možemo tek zamisliti šta je u stanju raditi tuđim, recimo građanima Sirije, Kurdima koje trenutno bombarduje avionima. Apsurdno, ali riječ je o NATO-ovim avionima.

Ako vam je dijete slučajno išlo u Internacionalnu školu na Ilidži, velike šanse imate da budete, i vi i vaše dijete, uhapšeni na istanbulskom aerodromu odmah po slijetanju. Ko ne vjeruje, neka pita Selmira Mašetovića, studenta kojeg su turski specijalci uhapsili samo zato što se školovao na univerzitetu koji se dovodi u vezu sa Gulenom.

Dok turska vojska napada kurdsku policiju, i svima nam je jasno da prisustvujemo novom etničkom čišćenju, sirijska vojska, za sada, miruje. Međutim, ako bi se desio sukob između sirijske i turske vojske, to bi bila planetarna katastrofa.

U isto vrijeme, Erdoanov jaran Putin je faktički pobjednik cijele situacije, jer naoružava i tursku i sirijsku vojsku. Faktički, idealan biznis za namazanog Rusa.

Erdoanovo čačkanje mečke po Siriji nije nikoga iznenadilo, možda samo malo Trampa, koji očekuje da se svi trebaju plašiti njegovih Twitter objava. Od čitanja vlastitih tvitova, Erdoan jednostavno nema vremena da čita Trampove.

Igraju se valjda gluhih telefona

Na svom Twitter profilu turski predsjednik objavljuje da u Siriji vodi akciju pod nazivom „Izvor mira“ i dodaje: “Mi ćemo sačuvati teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista.” Hm, nekako slično je i Hitler pravdao napad na Poljsku, a ne treba imati sumnju da je “Izvor mira” eufemizam za etničko čišćenje Kurda.

quote
<p>Osviješten čovjek ne bi 3,5 miliona jedinki bilo koje životinjske vrste spominjao u ovom kontekstu.</p>

Trampov brzopleti potez sa povlačenjem trupa iz Sirije, Erdoan shvata kao zeleno svjetlo, pa momentalno šalje avione na civilne ciljeve. Nakon toga, Tramp prijeti Erdoanu da će ekonomski uništiti Tursku, tačno čovjek ne zna šta to oni rade, igraju se valjda gluhih telefona.

Ipak, od svega je najnehumanija, najgora, najodvratinija Erdoanova izjava da će, ako Evropa nastavi da ga kritikuje, lično obezbijediti 3,5 miliona izbjeglica koje će zatrpati kontinent. Kakva bezosjećajnost, kakvo igranje ljudima, ljudskim sudbinama, kakvo poistovjećivanje ljudi, žena, djece sa brojkama, sa kokošima, sa životinjama…

Osviješten čovjek ne bi 3,5 miliona jedinki bilo koje životinjske vrste spominjao u ovom kontekstu. Ali, za Erdoana to nisu ljudi, to nisu sudbine, oni su samo sredstvo ucjene za ostvarivanje ličnih ambicija.

Treba seliti odavde, na Mars, naravno

Na našem domaćem terenu, Bakir je, naravno, podržao svog mentora, a Vučić je utihnuo, nit' zbori, nit' mrmori, nema čovjek mišljenje. Ne znam koji od ova dva stava je besramniji. Bakirovo otvoreno podržavanje turske agresije ili Vučićevo nijemo, pragmatično čuvanje turskih investicija u Srbiji. Ustvari, da je važna, bitna, velika i moćna kao Turska, Srbija bi sa Vučićem na čelu vjerovatno bila jednako agresivna.

No, da imaju moć i muda, i Bakir bi vjerovatno bio „Izvor mira“ u Sandžaku, a Kolinda Hercegovini, isto kao Erdoan Siriji. Nema tu neke velike razlike u mentalnim sklopovima.

Helem, takav je vakat, u svijetu su Erdoan, Putin, Tramp, Boris, a kod nas Mile, Bakir, Dragan, Vučić, Kolinda…

Ma ne, treba seliti odavde. Na Mars, naravno. Nema kud bliže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.