UOČI IZBORA

Deutsche Welle: Orban prvi put ima ozbiljnog protukandidata

Na tri evropska izborna ciklusa od 2009. Fideš je osvojio više od 50 posto glasova

Viktor Orban. Avaz

S. S. / DW

8.6.2024

Kada se u Mađarskoj približavaju izbori, Viktor Orban često širi očigledne teorije zavjere, piše Deutsche Welle.

Ovih dana, neposredno prije evropskih izbora, narativ mađarskog premijera zvuči ovako: Sjedište EU u Briselu kupio je američki berzovni milijarder mađarsko-židovskog porijekla Džordž Soroš (George Soros). Sorošev plan je poslati evropske ljude u rat protiv Rusije. Nakon njihove smrti na ratištu, milioni neevropskih migranata bit će preseljeni na kontinent. Mađarska bi nacija, s druge strane, prestala postojati.

Viktor Orban predstavio je ovu sliku prošle subote (1. juna 2024.) tokom takozvanog "marša mira" u Budimpešti – skupa na kojem su se okupile njegove pristalice neposredno prije evropskih izbora. Riječ je o historijskim izborima koji će odlučiti o ratu i miru na kontinentu, rekao je u svom govoru mađarski premijer. Orban je svoju vladu opisao kao jedinu u EU koja podržava mir. Ali postoji šansa, rekao je, da "Snage mira” pobijede na izborima. Orbanov slogan glasi: "Osvojite Brisel! Nema migracija, nema roda, nema rata!"

Na posljednja četiri parlamentarna izbora Orbanova stranka Fideš osvojila je dvotrećinsku većinu u parlamentu, a na tri evropska izborna ciklusa od 2009. Fideš je u svakom slučaju ostvario više od 50 posto. To bi se ovaj put moglo promijeniti - jer po prvi put mađarski premijer sada ima ozbiljnog protukandidata.

On se zove Peter Magyar. Riječ je o bivšem suprugu bivše Orbanove ministrice pravosuđa Judit Varga. Do prije nekoliko mjeseci on je bio praktički nepoznat mađarskoj javnosti. Ipak od februara ove godine 43-godišnji advokat uživa u meteorskom političkom usponu. Nekoliko je puta izveo desetke hiljada ljudi na ulice protiv Orbanovog sistema. Sa svojom konzervativnom strankom Tisza (skraćeno: Respekt i sloboda) u anketama ostvaruje između 25 i 30 posto, dok je Orbanov Fideš uglavnom na 45 posto, ali bi prema nekim anketama mogao itekako skliznuti ispod 40 posto.

- To je jedinstvena, potpuno nova situacija - rekao je politolog Gabor Torok za mađarski portal Telex. "Da se neko pojavi niotkuda i odjednom uživa tako masovnu podršku protiv onih koji su na vlasti, nikada se prije nije dogodilo u mađarskoj politici", kaže on.

Napuštanje sistema

Mađarov uspon započeo je u februaru 2024. nakon afere u koju je bila upletena tadašnja mađarska predsjednica Katalin Novak. Ona je pomilovala kriminalca koji je bio osuđen za pomaganje i poticanje zlostavljanja djece. To je izazvalo veliki bijes javnosti, pogotovo jer se Orban i njegovi stranački kolege prikazuju kao moralno besprijekorni zaštitnici djece i često optužuju političke protivnike da žele legalizirati zlostavljanje djece. Nakon afere, predsjednica Novak je podnijela ostavku. Istovremeno se iz politike povukla i bivša ministrica pravosuđa Judit Varga jer je bila supotpisnica peticije - u vrijeme povlačenja bila je nositeljica liste Fideš za evropske izbore.

Može li Peter Magyar srušiti Viktora Orbana?

Vargin bivši suprug Peter Mađar, koji je do tada bio na nevidljivim, ali dobro plaćenim funkcijama u Orbanovom aparatu, iskoristio je aferu za "napuštanje sistema", kako je to nazvao. U nekoliko senzacionalnih intervjua otkrio je interne detalje o mehanizmima moći i korupciji u Orbanovom sistemu. Iako ništa od toga nije bilo suštinski novo, intervjui su dospjeli na mnoge naslovnice u Mađarskoj jer je progovorio Mađar, insajder s dobrim vezama.

Iako se ovaj advokat prodaje kao besprijekoran on je snimio privatni razgovor u kojem je ona - kao još uvijek ministrica pravosuđa - iznosila kompromitirajuće komentare o Orbanovom sistemu. Mađar je razgovor objavio u martu 2024., također bez njenog pristanka.

U politiku je ušao preko svojevrsne "stranke spavača”. Budući da je rok za evropske izbore bio prekratak, brzo je preuzeo malu stranku Tisza, koja je osnovana 2021., ali donedavno nije bila aktivna. Mađar često iznosi opskurne i teško provjerljive lične optužbe na račun istaknutih predstavnika Orbanovog sistema. On odbacuje pitanja o tome i praktički nikad nema dokaza.

Veliko nezadovoljstvo Orbanovim sistemom

Ipak, Peter Mađar očito pogađa živac u mađarskom društvu. Na primjer, kada kaže da nekoliko porodica i biznismena bliskih Orbanu kontroliraju veliki dio mađarske privrede. Ili kad najavljuje da želi uvesti red u loše vođeni obrazovni i zdravstveni sistem. U Mađarskoj je naime rašireno nezadovoljstvo korupcijom i nepotizmom u Orbanovom sistemu te lošim uvjetima u područjima obrazovanja i zdravstva.

Dosadašnje, dominantno liberalne opozicione stranke, nisu imale koristi od tog raspoloženja posljednjih godina jer su podijeljene i programski slabe, a mnogi ih Mađari povezuju i s izrazito korumpiranom socijalno-liberalnom vladom bivšeg premijera Ferenca Đurcsanija koji je bio na vlasti od 2002. do 2009. godine. On je sada šef stranke socijalno-liberalne Demokratske koalicije (DK), a još se nije uspio oprostiti od politike - od čega Orban ima koristi sa svojom discipliniranom izbornom bazom.

Slični stavovi Orbanovim

Eksplicitno konzervativni pridošlica Peter Mađar na mnogo načina zastupa političke stavove slične Orbanovom Fidešu – ali bez odgovarajuće nacionalističke demagogije. Primjera radi, kritikuje birokratiju u Evropskoj uniji, ali ne huška protiv Evrope. Takve pozicije čine ga privlačnim neodlučnim biračima ili razočaranim Orbanovim pristalicama.

Nasuprot tome, mađarski premijer i njegova stranka Fideš prvi su put nakon mnogo godina u političkoj defanzivi, kaže politolog Gabor Török. “Prvi put nakon dugo vremena, Fideš ima problema s kontrolom javnog diskursa o temama; mjesecima od njih ne dolazi ništa njihovo”, rekao je Török za Telex. "Osim toga, Fideš je pretrpio vrlo ozbiljne gubitke kadrova posljednjih mjeseci”, rekao je Török, misleći na ostavke dvojice popularnih političara Novaka i Varge.

A Orban već ima i drugi problem, a on se odnosi na kadrovska pitanja. Riječ je o novom predsjedniku Tamašu Suljoku koji je na dužnosti tek nekoliko sedmica. On je navodno kao advokat 1990-ih i 2000-ih pomagao nezakonitu prodaju mađarskog poljoprivrednog zemljišta stranim tvrtkama preko posrednika. Kao i kod problema zlostavljanja djece, i ovdje se za Orbana i njegovu stranku opet javlja problem dvostrukih standarda - jer Fideš je svojevremeno krenuo u borbu protiv "zemaljske mafije" i "rasprodaje mađarske zemlje strancima".

Orban je do sada u svemu tome uglavnom birao strategiju šutnje. On ne izgovara ime protukanidata Petera Mađara. Umjesto toga prijeti: Ko glasa za opoziciju, izabrat će rat i propast mađarskog naroda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.