SOLIDARNOST

Mandelin unuk pozvao da se Izraelu zabrani nastup na Olimpijskim igrama u Parizu

Govoreći u petak na Univerzitetu u Ženevi u Švicarskoj, unuk Nelsona Mendele je pozvao sve aktiviste da podrže ovaj poziv

Panel. Anadolija

Anadolija

25.5.2024

Član Nacionalne skupštine Južnoafričke Republike Nkosi  Zvelivelile  Mandela (Nkosi Zwelivelile Mandela)  pozvao je da se Izraelu zabrani učešće na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, javlja Anadolija. 

Govoreći u petak na Univerzitetu u Ženevi u Švicarskoj, unuk Nelsona Mendele je pozvao sve aktiviste da podrže ovaj poziv.

Panel pod nazivom "Unilateralna primjena međunarodnog prava: važnost Olimpijskih igara" održan je u Ženevskom institutu za istraživanje i razvoj.

Panel, kojem je prisustvovao Nkosi Zvelivelile Mandela, član parlamenta, počeo je minutom šutnje za Palestince koji su ubijeni u Gazi od početka izraelskih napada 7. oktobra 2023. godine.

Mandela je podsjetio na njihovu posjetu Međunarodnom olimpijskom komitetu u Lozani, rekavši: "Pridružujemo se glasovima milionima ljudi širom svijeta koji pozivaju na izbacivanje Izraela sa Olimpijskih igara u Parizu 2024."

Ističući da na Olimpijskim igrama nema mjesta "genocidu", Mandela je rekao da ih mobilizacija mladih širom svijeta po ovom pitanju ohrabruje i da neće šutjeti pred djelovanjem Izraela.

Pozivajući sve aktiviste da podrže njihove napore da se Izraelu zabrani učešće na Olimpijskim igrama, Mandela je napomenuo da očekuju da će FIFA također donijeti odluku da Izraelu zabrani učešće u takmičenjima sve dok traje genocid i dok se ne postigne prekid vatre.

Navodeći da Izrael nastavlja da napada skoro milion nedužnih Palestinaca zarobljenih u izbjegličkim kampovima u Rafahu, u južnoj Gazi, Mandela je rekao da Izrael i dalje uskraćuje ljudima Gaze humanitarnu pomoć, vodu, lijekove i struju.

- Nastavljamo pozivati ​​sve nacije da podrže palestinsku stvar i pokažu solidarnost s njima - dodao je Mandela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.