POTPISANO 900 IMENA

Zabrinuti roditelji izraelskih vojnika: Pisali ministru odbrane Galantu da obustavi ofanzivu na Rafu

Rafa je smrtonosna zamka, veoma smo zabrinuti, kazala je jedna od majci

Tokom jednog od napada. AP

Dž. R.

13.5.2024

Nakon što je Izrael i zvanično započeo kopnenu i zračnu ofanzivu na Rafu, roditelji izraelskih vojnika poslali su pismo u kojem pozivaju vojsku da zaustavi ofanzivu.

Zamka za vojnike

Pismo su poslali roditelji više od 900 vojnika nazivajući taj napad na Rafu smrtonosnom zamkom za njihovu djecu.

- Svakom zdravom razumu je očigledno da nakon mjeseci upozorenja i najava u vezi sa upadom u Rafu, postoje snage s druge strane koje se aktivno pripremaju za napad na naše trupe - kaže se u pismu poslanom 2. maja.

- Naši sinovi su fizički i psihički iscrpljeni, a sada ih namjeravate poslati u ovu opasnu situaciju? Čini se da ovo nije ništa drugo do nesmotrenosti - napominje se u pismu upućenom izraelskom ministru odbrane Hoavu Galantu (Yoav Gallant) i načelniku štaba Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), general-pukovniku Herzi Haleviju.

Zabrinuti roditelji

Pismo su prvobitno potpisali roditelji oko 600 vojnika, ali ih je posljednjih dana potpisalo još 300.

- Rafa je smrtonosna zamka. Hamas je imao dosta vremena da pripremi mjesto za ubijanje naših vojnika. Veoma smo zabrinuti - rekla je Anat, majka jednog od vojnika izraelskih specijalnih snaga raspoređenog u Gazi te dodala:

Izrael je prikazao grad kao posljednje uporište Hamasa, rekavši da mora izvršiti invaziju kako bi uspio u svojim ciljevima rasformiranja grupe, ubijanja njenog vodstva i vraćanja taoca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.