NA DANAŠNJI DAN

Sanja Doležal, hrvatska pjevačica, slavi 61. rođendan

Danas je četvrtak, 9. maj/svibanj 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 236 dana

Sanja Doležal. gloria.rs

I.P.

9.5.2024

Na današnji dan 1963. godine, rođena je Sanja Doležal, hrvatska pjevačica i televizijska voditeljica. Postala je članica zagrebačke pop-rock grupe "Prva ljubav" 1981. godine. To je bio prvi teen sastav na prostoru bivše Jugoslavije, koji je djelovao do 1978. do 1982. godine. Kao članica grupe snimila je albume "Privatno" (1981.) te "Kad ostanemo sami" (1982.). Materijalom na ova dva albuma okrenuli su se više zrelijoj pop publici, što je na kraju rezultiralo sve manjim brojem prodanih primjeraka albuma. Prije nego što su se razišli 1982. godine snimili su Dinamovu himnu.

4. mjesto na Evroviziji

Doležal je potom postala pjevačica pop grupe "Novi fosili", od 1983. do 1991., te ponovno od 2005. godine. S grupom je postigla velike uspjehe, snimila albume prodate u stotine hiljada primjeraka i nastupala na rasprodanim koncertima. Na Evroviziji 1987. godine, "Novi fosili" nastupili su s pjesmom "Ja sam za ples" te osvojili 4. mjesto s 92 boda.

Nakon odlaska iz "Novih fosila" Sanja je snimila tri samostalna albuma. Imala je ulogu novinarke "Zvjezdanog tracha" u muzičkoj tv-emisiji "Je l'me netko tražio", za koju je otpjevala i uvodnu istoimenu pjesmu. Bila je voditeljica talk-showa "Sanja" na RTL-u od 2004. godine. Bivša je voditeljica jutarnjeg programa na HRT-u. Voditeljica na RTL- u od decembra 2016. Na Novoj TV radi od januara 2018. godine.

Johan Kristof Fridrih fon Šiler. wikipedia.org

Umro Šiler, najznačajniji njemački klasični dramatičar

1805. - Umro njemački pisac, filozof, historičar i teoretičar umjetnosti Johan Kristof Fridrih fon Šiler (Johann Christoph Friedrich von Schiller), najznačajniji njemački klasični dramatičar. Godine 1789., postao je profesor historije na Jenskom univerzitetu. Potom je izdavao časopise "Hore" i "Almanah muza". Djela: drame "Razbojnici", "Don Karlos", "Valenštajn" (trilogija), "Vijerenici iz Mesine", "Demetrijus" (nedovršena drama iz ruske historije), tragedije "Fijeskova zavjera u Đenovi", "Spletka i ljubav", "Marija Stjuart", "Dijevica Orleanska", komad o oslobodilačkoj borbi Švajcaraca "Vilhelm Tel", balade "Polikratov prsten", "Jemstvo", "Ibikovi ždrali", historijski radovi "Historija otpadništva ujedinjene Nizozemske", "Historija Tridesetogodišnjeg rata", filozofske i estetičke rasprave "O ljupkosti i dostojanstvu", "O uzvišenom", "O estetičkom vaspitanju čovjeka", "O tragičnoj umjetnosti", "O naivnom i sentimentalnom pjesništvu", epigrami "Ksenije" (s Geteom).

1860. - Rođen škotski pisac Džejms Metju Beri (James Matthew Barrie), "otac" Petra Pana. Pisao je uglavnom drame i pripovijetke. Djela: "Petar Pan", "Divni Krajton", "Gospodska ulica".

1873. - Engleski arheolog i egiptolog Hauard Karter (Howard Carter), koji je 1922. otkrio grobnicu egipatskog faraona Tutankamona, rođen je na današnji dan.

1926. - Amerikanci Ričard Berd (Richard Byrd) i Flojd Benet (Floyd Bennett) prvi preletjeli avionom Sjeverni pol.

Glenda Džekson. wikipedia.org

Rođena britanska glumica Glenda Džekson

1936. - Rođena Glenda Džekson (Jackson), britanska glumica i političarka, dobitnica Oskara. Nakon studija na Kraljevskoj akademiji dramske umjetnosti (Royal Academy of Dramatic Art) debitirala je u pozorišnoj predstavi “Separate Tables”, a 1963. imala je i filmski debi u sportskoj drami “This Sporting Life”. Godine 1969., nastupila je u kontroverznom filmu Kena Rasela (Russell) “Women in Love”, za šta je nagrađena Oskarom. Naredne godine nastupila je u također kontroverznom filmu “The Music Lovers”, gdje je glumila nimfomansku suprugu Petra Čajkovskog. Nakon te uloge stekla je reputaciju glumice spremne uraditi sve što se od nje zahtijeva pred kamerama.

1945. - U Berlinu 16 minuta poslije ponoći potpisana bezuslovna kapitulacija njemačkih oružanih snaga, pa se 9. maj proslavlja kao Dan pobjede. Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, najduže u Jugoslaviji - do 15. maja. U ratu koji je trajao šest godina, učestvovala je 61 država i gotovo 110 miliona vojnika. Poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi.

1946. - Rođena Kendis Bergen (Candice Bergen), američka glumica koja se proslavila ulogom Marfi Braun (Murphy Brown) u istoimenoj seriji. Kendis je radila kao novinarka, a njene radove objavljivali su “Life” i “Playboy”. Napisala je pozorišno djelo “The Freezer” koje je svrstano među najbolja kratka pozorišna djela u 1968. godini. Na početku karijere bavila se i manekenstvom. Na filmu je debitirala 1966. ulogom u filmu “Grupa”. Glavne nagrade su joj četiri Emija i tri Zlatna globusa za ulogu u seriji “Murphy Brown”. 

Slobodan Ćustić. mondo.rs

Slobodan Ćustić, poznat po ulozi Kuduza, slavi 64. rođendan

1958. - U Osinji kod Dervente rođen bosanskohercegovački i srbijanski glumac Slobodan Ćustić, poznat i pod nadimkom Alija. Glumio je u mnogim filmovima bosanskohercegovačke i srbijanske produkcije, a najpoznatija mu je uloga Bećira Kuduza u filmu “Kuduz”.

1960. - SAD postale prva zemlja u kojoj su legalizovane pilule za sprečavanje začeća.

1985. - Umro američki filmski glumac Edmund O'Brajen (Edmond O'Brien), veoma cijenjen po nizu upečatljivih epizodnih uloga. Filmovi: "Djevojka tu ne može pomoći", "1984", "Bosonoga kontesa" (Oskar), "Niz tri tamne ulice", "Julije Cezar", "Smrt dolazi", "Čovijek koji je ubio Liberti Valansa", "Sedam dana u maju", "Divlja horda".

1986. - Preminuo nepalski planinar Tenzing Norgaj (Norgay), koji je s Novozelanđaninom Edmundom Hilarijem (Hillary) u maju 1953. prvi osvojio "krov svijeta" Mont Everest, 8.848 metara visok vrh planinskog masiva Himalaji.

2012. - Umro Vidal Sasun (Sassoon), britanski frizer, autor "paž" i "bob" frizure. Svjetsku slavu postigao sredinom šezdesetih godina 20. vijeka, a kreator je kratkog "friza" Mije Farou u filmu "Rozmarina beba".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.