UKRAJINSKI PREDSJEDNIK

Rusija raspisala potjernicu za Zelenskim

Objavljena je fotografija Zelenskog koja je nastala prije rata

Potjernica za Zelenskim. Mreža X

N. Aj.

4.5.2024

Rusko ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je potjernicu za ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, javlja ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

- Volodimir Aleksandrovič Zelenski, 25. januara 1978. Tražen prema članu Kaznenog zakona - stoji u bazi podataka na web stranici ministarstva. 

Nije preciziran član zbog kojeg je raspisana tjeralica za ukrajinskim čelnikom.

U bazi je navedeno i mjesto rođenja tražene osobe, grad Krivij Rih u Dnjepropetrovskoj oblasti. Objavljena je i fotografija Zelenskog koja je nastala prije rata. 

Zelenski je 2019. izabran za predsjednika. Za novi mandat trebao se kandidirati na predsjedničkim izborima ove godine, ali oni se nisu održali jer je zemlja u vanrednom stanju.

Radio Sputnik piše kako je Rusija raspisala potjernicu i za Valerijem Zalužnim, bivšim vrhovnim komandantom ukrajinskih oružanih snaga.

Rusi su posljednjih dana raspisali potjernicu za nizom ukrajinskih političkih aktera: sekretarom Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Aleksandrom Litvinenkom, bivšim ministrom pravosuđa Pavelom Petrenkom, bivšim šefom Službe sigurnosti Valentinom Nalvaičenkom, bivšim ministrom finansija Aleksandrom Šlapakom i bivšim šefom Narodne banke Stepanom Kubivim.

Podsjetimo, Međunarodni sud u Hagu izdao je u martu prošle godine nalog za hapšenjem Vladimira Putina. Haški sud izdao je nalog za hapšenje ruskog predsjednika pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i nezakonito premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusku Federaciju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.