PREGOVORI

Egipat pozvao izraelsku delegaciju na pregovore u Kairo

Šef egipatske obavještajne službe Abas Kamil otputovao je u Tel Aviv 26. aprila na pregovore o privremenom prekidu vatre i razmjeni zarobljenika

Gaza. Anadolija

Anadolija

29.4.2024

Egipat je danas pozvao izraelsku delegaciju u Kairo u okviru tekućih pregovora o postizanju dogovora o puštanju izraelskih zarobljenika u Gazi i prekidu vatre.

Oslobađanje taoca

Dok izraelski napadi na Gazu još uvijek traju, u egipatskom glavnom gradu Kairu traju pregovori o razmjeni zarobljenika, objavio je "Al-Araby Al-Jadeed" sa sjedištem u Kataru.

Navedeno je kako je Egipat pozvao izraelski pregovarački tim na razgovore oko oslobađanja izraelskih zatvorenika u Gazi. Saopćeno je da se očekuje da će razgovorima prisustvovati i dužnosnici Hamasa.

U tekstu, temeljenom na egipatskim izvorima, navodi se da je poziv imao za cilj ubrzati proces i procijeniti prijedloge delegacije Hamasa koja će posjetiti Kairo.

- Očekuje se da će pozvana izraelska delegacija biti ovlaštena odgovoriti na zahtjeve Hamasa bez donošenja odluka ili predstavljanja službenog stava - rekao je neimenovani egipatski izvor.

Prekid vatre

Šef egipatske obavještajne službe Abas Kamil otputovao je u Tel Aviv 26. aprila na pregovore o privremenom prekidu vatre i razmjeni zarobljenika u Pojasu Gaze.

Navedeno je da će se Kamil sastati s direktorom izraelske vanjske obavještajne agencije Mossad Davidom Barneom i savjetnikom za nacionalnu sigurnost Tzachijem Hanegbijem.

Izraelski pregovarački tim podnio je prijedlog Kabinetu za sigurnost s ciljem osiguravanja oslobađanja izraelskih zatvorenika u Gazi.

U prijedlogu o kojem je riječ tvrdilo se da će "Izrael tražiti oslobađanje 33 zarobljenika, uključujući žene, starije osobe i pacijente s ozbiljnim zdravstvenim problemima".

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.