SAD

Pet osoba poginulo u udarima tornada, među njima četveromjesečna beba

Više od 25.000 domova bilo je bez struje u Teksasu i 19.000 u Oklahomi u nedjelju poslijepodne

Tornado u Oklahomi. Twitter

Anadolija

29.4.2024

Najmanje petero ljudi poginulo je u neuobičajeno velikom broju tornada koji su pogodili države u središnjem dijelu Sjedinjenih Američkih Država, saopštile su u nedjelju tamošnje vlasti.

Ogromne štete

Udari vjetra u tornadima dosezali su brzinu od 218 kilometara na sat. Najgore je bilo u Oklahomi, gdje su zabilježena četiri smrtna slučaja. Još u petak je iz tog područja prijavljeno 78 tornada, koji su uglavnom pogodili Nebrasku i Iowu, a zatim je u subotu, odvojeni meteorološki sistem donio još 35 tornada iznad područja od sjevernog Teksasa i Oklahome do Missourija.

Ponegdje je u samo nekoliko sati palo 18 centimetara kiše, a nadležne službe upozoravaju i na opasnost od poplava. Već u subotu teško je pogođen grad Sulphur u Oklahomi, gdje su mnoge zgrade uništene, a jedna žena je stradala.

Guverner Kevin Stit rekao je da je šteta u gradu najgora koju je vidio u svojih šest godina na dužnosti. Još dvije osobe umrle su u gradu Holdenvilleu, od kojih je jedna četveromjesečna beba, javljaju lokalni mediji.

Četvrta osoba poginula je na cesti u Marietti, na snimci se vide brojni oštećeni automobili pored ceste. Prema prvim podacima Nacionalne meteorološke agencije, udari vjetra u tornadima dosezali su brzinu od 218 kilometara na sat.

Izvanredno stanje

Stit je proglasio 30-dnevno izvanredno stanje kako bi ubrzao dostavu pomoći najteže pogođenim područjima. Već u petak u bijesnim tornadima ozlijeđen je muškarac u Iowi, koji je kasnije preminuo u bolnici, rekla je medijima njegova porodica.

Više od 25.000 domova bilo je bez struje u Teksasu i 19.000 u Oklahomi u nedjelju poslijepodne.

Odjel za hitne slučajeve Oklahome saopštio je da su bolnice u tom području izvijestile o 100 ozlijeđenih osoba.

Oluje su uništile ili oštetile desetke zgrada, uključujući bolnicu u gradu Marietta.

Područje je inače poznato po čestim i jakim tornadima koji se javljaju u proljeće. Meteorolozi procjenjuju da je tako velik broj njih u uzastopnim danima iznimno rijedak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.