BLIZAK SARADNIK

Putinov glavni obavještajac kritikovao rezoluciju o Srebrenici: Nazvao je licemjerjem i izmišljanjem činjenica

Naši partneri su istakli da dokazi genocida u Srebrenici koje je iznio Berlin nisu ništa drugo do izmišljanje činjenica, gdje se sve okreće naglavačke

Patrušev s Putinom. Platforma X

E. Ć.

26.4.2024

Učesnici sjednice o sigurnosti u Sankt Peterburgu iznijeli su zaključak da je rezolucija o genocidu u Srebrenici licemjerje i izvrtanje činjenica, rekao je sekretar Vijeća sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev.

- Na našem sastanku smo, između ostalog, razgovarali o informacijama da Njemačka pokušava da na Generalnoj skupštini UN progura rezoluciju o genocidu u Srebrenici. 

Nevjerovatno je što ta inicijativa dolazi od zemlje koja je tokom Drugog svjetskog rata istrijebila desetine miliona ljudi i koja je počinila nebrojene zločine protiv čovječnosti koji nemaju rok trajanja. Naravno, takav licemjerni korak Njemačke izazvao je ogorčenje i negodovanje - rekao je Patrušev i dodao:

- Naši partneri su istakli da dokazi genocida u Srebrenici koje je iznio Berlin nisu ništa drugo do izmišljanje činjenica, gdje se sve okreće naglavačke.

Kako je rekao, "cilj je da se izvrši pritisak na srpski narod koji vodi nezavisan kurs bez obzira na Vašington i Brisel".

Podsjetimo, Nikolaj Patrušev je bliski Putinov saradnik još iz vremena kada su obojica radili u KGB-u u Sankt Peterburgu, odnosno tadašnjem Lenjingradu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.