GAZA

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izrael je saopćio da će iskorijeniti Hamas

AP

FENA

25.4.2024

Izrael je pojačao zračne napade na Rafah tokom noći nakon što je saopćio da će evakuirati civile iz grada na jugu Gaze i pokrenuti sveobuhvatni napad uprkos upozorenjima saveznika da bi to moglo uzrokovati masovne žrtve.

Medicinari u opkoljenoj palestinskoj enklavi javili su o pet izraelskih zračnih napada na Rafah u četvrtak ujutru u kojima su pogođene najmanje tri kuće, pri čemu je poginulo najmanje šest osoba, među kojima i lokalni novinar.

- Plašimo se onoga što će se dogoditi u Rafahu. Nivo opasnosti je veoma visok - kazao je u četvrtak za Reuters Ibrahim Khraishi, palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

- Neki odlaze, plaše se za svoje porodice, ali gdje da odu? Nije im dozvoljeno da idu na sjever i zato su ograničeni na vrlo malo područje - kazao je.

U sedmom mjesecu razornog zračnog i kopnenog rata protiv vladajuće palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze, izraelske snage su također nastavile s bombardiranjem sjevernih i centralnih područja enklave, kao i istočno od Khan Younisa na jugu Pojasa.

Portparol vlade David Mencer odbio je reći kada ili da li bi tajni sastanak mogao dati zeleno svjetlo za kopnenu operaciju u Rafahu.

U ratu, koji sada traje već sedam mjeseci, ubijeno je najmanje 34.305 Palestinaca, saopćile su zdravstvene službe Gaze u četvrtak.

Izrael je saopćio da će iskorijeniti Hamas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.