DAMASK

SAD u stanju povišene pripravnosti nakon izraelskog napada na iransku ambasadu u Siriji

Iranska Islamska revolucionarna garda saopćila je da je sedam iranskih vojnih savjetnika poginulo u napadu

Bajden: Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odbranu Izraela. AP

D. R.

6.4.2024

Sjedinjene Države u stanju su povišene pripravnosti i spremaju se za mogući napad Irana na izraelsku ili američku imovinu u regiji kao odgovor na izraelski napad na iransku ambasadu u Siriji, saopćio je američki dužnosnik.

- Definitivno smo u visokom stanju budnosti - izjavio je zvaničnik potvrđujući izvještaj CNN-a koji navodi da bi napad mogao uslijediti iduće sedmice.

Eskalacija u ratu

Napad izraelskih ratnih aviona za koje se sumnja da su bombardovali iransku ambasadu u Damasku u ponedjeljak, u kome je ubijen iranski vojni komandant, označio je veliku eskalaciju u ratu Izraela s njegovim regionalnim protivnicima.

Iranska Islamska revolucionarna garda saopćila je da je sedam iranskih vojnih savjetnika poginulo u napadu, uključujući Mohammada Rezu Zahedija, višeg komandanta u njenim snagama Quds, koje su elitna i paravojna snaga zadužena za stranu špijunažu.

Bajden i Netanjahu

Iran je saopćio da zadržava pravo "odlučnog odgovora".

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) diskutovao je o prijetnjama iz Irana u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom (Netanyahu) u četvrtak.

- Naši timovi su od tada u redovnom i kontinuiranom kontaktu. Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju odbranu Izraela od prijetnji iz Irana - izjavio je visoki zvaničnik Bidenove administracije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.