RANO JUTROS

Izrael napao Siriju: U Alepu poginulo 38 osoba

Stradalo je pet pripadnika Hezbolaha, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora

Tokom jednog od ranijih napada. AP Photo / Omar Sanadiki

S. S.

29.3.2024

Više civila i vojnika ubijeno je nakon što su Izrael i militantne grupe pokrenule napade na sjeverni sirijski grad Alep, saopćilo je jutros sirijsko Ministarstvo odbrane. Oni su gađali više područja oko Alepa jutros oko 1:45 sati po lokalnom vremenu.

U izraelskim napadima na Alep ubijeno je 38 ljudi, uključujući pet pripadnika libanske militantne grupe Hezbolah, rekla su Reutersu dva sigurnosna izvora.

Napadi su se poklopili s napadima bespilotnim letjelicama izvedenima iz grada Idliba i zapadnog ruralnog dijela Alepa, za koje je Ministarstvo navelo da su ih izvele "terorističke organizacije".

- Napadi su rezultirali smrću te ranjavanjem većeg broja civila i vojnika te su nanijeli materijalne štete na javnoj i privatnoj imovini - ističu u saopćenju.

Jučer su dvije osobe povrijđene u izraelskom zračnom napadu u regiji koja okružuje sirijsku prijestolnicu Damask, navedeno je.

Izraelska vojska je odbila komentarisati navode o napadima. Kako navodi Reuters, od napada Hamasa na izraelske civile i vojnike u oktobru, Izrael je eskalirao udare na, kako tvrdi, uporišta milicija u Siriji koje podržava Iran. Također je udario na protivzračnu odbranu sirijske vojske i neke sirijske snage.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.