INDONEZIJA

Pilot i kopilot zaspali na pola sata usred leta: "Znate, ta djeca..."

Nakon što se piloti zaspali, dogodio se niz navigacijskih grešaka

Putnici i osoblje prošlo bez povreda. Canva

N. H.

9.3.2024

Indonezijski pilot i kopilot aviona Airbus A320 indonezijskog avioprijevoznika "Batik Air" zaspali su na otprilike 28 minuta tokom leta iz indonezijske provincije Jugoistočnog Sulasesija do glavnog grada Džakarte koji se dogodio 25. januara 2024. godine, piše The Guardian.

Nakon što se piloti zaspali, dogodio se niz navigacijskih grešaka. Uprkos tome, 153 putnika zrakoplova i četiri člana kabinskog osoblja leta nisu ozlijeđeni. Let je na kraju trajao dva sata i 35 minuta.

Ministarstvo prometna Indonezije zbog incidenta je "snažno ukorilo" Batik Air te pozvalo avioprijevoznike da više brinu o odmornosti pilota, kopilota i drugog kabinskog osoblja. Ministarstvo je najavilo da će istražiti noćne letove u Indoneziji.

Avioprijevoznik Batik Air rekao je u subotu da "posluje uz odgovarajuću politiku odmora" i da je "predan provedbi svih sigurnosnih preporuka". Dodao je da su piloti koji su 25. januara zaspali tokom leta privremeno suspendirani.

Istraga koju je proveo indonezijski regulator civilnog vazduhoplovstva pokazala je da se jedan od pilota prije leta nije dobro odmorio.

Oko 90 minuta prije nego što je poletio, kapetan zatražio je od svog zamjenika dopuštenje da malo odmori i taj mu je zahtjev odobren. Kopilot je zatim preuzeo kontrolu nad avion te kasnije neplanirano zaspao.

- Kopilot je tada imao blizance stare mjesec dana. Njegova se supruga brinula za djecu, a on joj je pomagao dok je bio kod kuće - stoji u izvještaju indonezijskog regulatora.

Piloti koji su zaspali tokom leta imaju 32 i 28 godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.