ŠTA SE DEŠAVA

Njemačka automobilska industrija u problemu: Isključili im struju, proizvodnja stala

Na više dana zaustavili Tesli proizvodnju

Fabrika Tesle u Berlinu. Instagram

D. H,

8.3.2024

Napad koji je Teslinoj fabrici kod Berlina prekinuo napajanje strujom i na više dana zaustavio proizvodnju ukazuje na prijetnje domaćoj automobilskoj industriji, rekao ekspert Štefan Bracel.

Osim prekida elektrodistributivne mreže, što je pogodilo Teslu, postoje i drugi načini za remećenje proizvodnje, rekao je u srijedu Bracel, šef Centra za menadžment autoindustrije (CAM) iz Bergiš Gladbaha.

Veliki proizvođači, poput Volksvagena (VW) mogu, donekle, da se zaštite od takvih napada ako sami, u sopstvenom krugu fabrike počnu da proizvode struju, nastavio je stručnjak.

Međutim, izloženi ostaju pristupni putevi, kao i dobavljači.

- Ako neki dio postane nedostupan, proizvodnja staje - ukazao je Bracel, dodajući da proizvodnja zavisi i od bezbjednosti IT sistema fabrika.

Država mora da zadrži kriminal pod kontrolom, inače investitori mogu da se zapitaju koliko je njihovo ulaganje u Nemačkoj sigurno, rekao je.

Naime, incident kod berlinskog pogona Tesle, američkog automobilskog giganta, izaziva međunarodnu pažnju i "erodira imidž Nemačke kao lokacije za ulaganje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.