NIŠTA OD DOGOVORA

Francuski farmeri nastavili proteste uprkos vladinim ustupcima

Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač u Evropskoj uniji, a protesti francuskih poljoprivrednika prate slične akcije u drugim evropskim zemlja

Protesti francuskih farmera. AP

FENA

27.1.2024

Francuski farmeri nastavili su u subotu niz protesta širom zemlje, tvrdeći da mjere vlade koje su najavljene za prekid demonstracija nisu otišle dovoljno daleko da ispune njihove zahtjeve za boljom platom i životnim uslovima.

Vlada premijera Gabriela Atala odustala je u petak od planova za postepeno smanjenje državnih subvencija na dizel u poljoprivredi i najavila druge korake usmjerene na smanjenje finansijskih i administrativnih pritisaka s kojima se suočavaju mnogi poljoprivrednici.

FNSEA, najveći francuski poljoprivredni sindikat, saopćio je da će nastaviti s protestima i da su mnogi farmeri ostali na blokadama koje su u subotu postavili na autoputevima i glavnim cestama.

- Mjere koje je najavio Atal nisu dovoljne, neće pomoći našem novčanom toku - rekla je farmerka Natacha Guillemet za BFM TV.

Drugi su se držali svoje prijetnje da će postaviti blokade na putevima oko Pariza.

Demonstranti su također održali tihi marš u gradu Beavoa na sjeveru Francuske kako bi odali počast poljoprivrednicima koji su umrli posljednjih godina, a neki su počinili samoubistvo zbog stresnih uslova rada.

Francuska je najveći poljoprivredni proizvođač u Evropskoj uniji, a protesti francuskih poljoprivrednika prate slične akcije u drugim evropskim zemljama kao što su Njemačka i Poljska, dok mnogi demonstranti kažu da su pogođeni globalizacijom i stranom konkurencijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.