INDONEZIJA

Vulkan Merapi izbacuje lavu, eruptirali i drugi vulkani

Na gusto naseljenom ostrvu Java, Merapi je ispustio oblake vrućeg pepela i mješavine stijena i lave koji su se spuštali i do dva kilometra

Planina Merapi. Anadolija

Anadolija

21.1.2024

Indonezijska planina Merapi eruptirala je u nedjelju, šireći užarenu lavu niz svoje padine, javlja Anadolija.

- Na gusto naseljenom ostrvu Java, Merapi je ispustio oblake vrućeg pepela i mješavine stijena i lave koji su se spuštali i do dva kilometra niz njegove padine - rekao je Agus Budi Santoso, šef indonezijskog istraživanja tehnologije geoloških katastrofa.

Kazao je da je pepeo prekrio nekoliko sela, ali da nije bilo žrtava.

Merapi je najaktivniji od više od 120 vulkana širom Indonezije. Nedjeljna erupcija posljednja je otkako su vlasti podigle nivo uzbune na drugi najviši u novembru 2020. godine nakon što su senzori primjetili povećanje aktivnosti.

Stanovnicima koji žive na padinama savjetovano je da ostanu sedam kilometara udaljeni od kratera.

Godine 2010. u erupciji je poginulo 347 ljudi, a raseljeno 20.000.

Planina visoka 2.968 metara udaljena je oko 30 kilometara od Yogyakarta, drevnog centra javanske kulture i sjedišta kraljevskih dinastija koje sežu u prošlost. Oko četvrt miliona ljudi živi u krugu od deset kilometara od vulkana.

Nekoliko drugih aktivnih vulkana također je eruptiralo ovog vikenda, što je navelo vlasti da evakuišu hiljade stanovnika, navodi Indonezijski centar za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa.

Indonezija, arhipelag sa 270 miliona stanovnika, podložna je zemljotresima i vulkanskim aktivnostima jer se nalazi duž "vatrenog prstena" u Tihom okeanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.