ORGANIZIRANI KRIMINAL

Umro Tomas "Tomi" Gambino, sin osnivača mafijaške porodice Gambino

"Princ Mafije Njujorka" preminuo u 94. godini

Tomas "Tomi" Gambino, najstariji sin Karla Gambina, osnivača čuvene mafijaške porodice Gambino. Twitter

N. Č.

14.10.2023

Tomas "Tomi" Gambino, najstariji sin Karla Gambina, osnivača čuvene mafijaške porodice Gambino, preminuo je u 94. godini, kako prenosi New York Post. Ova figura iz svijeta mafije ostavila je neizbrisiv trag u istoriji kriminala i Njujorka.

Kapiten mafije

Tomi Gambino preminuo je prirodnom smrću 3. oktobra. Njujork Times je 1992. godine izvijestio da je ovaj kapiten mafije posjedovao "najmanje 75 miliona dolara u gotovini, obveznicama i akcijama plavih čipova." 

Bio je nećak "Velikog Pola" Kastelana, koji je naslijedio Karla na mjestu glave porodice, ali je 1985. godine ubijen po naređenju navodnog kuma iz porodice Gambino, Džona Gotija.

Tomi Gambino stigao je u ulicu East 46 samo nekoliko trenutaka nakon što su Kastelano i njegov vozač, Tomi Biloti, ubijeni ispred ulaza restorana.

Bio je poznat kao "princ mafije Njujorka", a 1993. godine je osuđen po dvije tačke za reketiranje i zavjeru za reketiranje zbog kontrole kockanja i lihvarskih operacija u Konektikatu. Služio je kaznu u saveznom zatvoru od 1996. do 2000. godine.

Suđenje za korupciju

Tokom njegovog suđenja, dokazi optužbe uključivali su tajno snimljene razgovore sa mafijaškim prestupnikom Salvatoreom Gravanom.

Tomasov mlađi brat Džozef preminuo je 2020. godine u 83. godini. 

Prije 31 godinu, obojica su bili osuđeni za korupciju u preduzeću kamiona koje su vodili. Iako im je prijetila kazna od 25 godina, sklopili su sporazum o priznanju krivice, pristajući da plate 12 miliona dolara kazni i restitucije te prodaju svoj posao.

Tomi Gambino je bio u braku sa Fransis, kćerkom mafijaškog bosa Tomija Lukezea, a sada preminula supruga je imala 92 godine. Imaju jednog sina, Tomasa mlađeg, koji sada ima 63 godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.