AGRESIJA NA UKRAJINU

Putin naredio formiranje dobrovoljačkih jedinica za borbu u Ukrajini

Za organizaciju i obuku angažovan je Andrej Trošev bivši poručnik paravojnih formacija Vagner za specijalne vojne operacije

Andrej Trošev. Instagram

N. Č.

29.9.2023

Ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je naredio bivšem poručniku paravojnih formacija Vagner, Andreju Troševu, da organizuje i obuči dobrovoljce za učešće u borbama u Ukrajini. 

Ova odluka dolazi nakon prošlonedjeljnog sastanka između Putina i Troševa, tokom kojeg su razgovarali o formiranju dobrovoljačkih jedinica sposobnih za različite borbene zadatke u Ukrajini, prema saopštenju Kremlja.

Tri mjeseca nakog pobune Wagnera

Putin je izrazio svoje uvjerenje da Trošev, koji je bio blizak saradnik Jevgenija Prigožina, ima potrebno iskustvo za ovu misiju. 

Trošev je bio ključna figura u paravojnoj grupi koja je igrala značajnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Interesantno je da je ovaj potez uslijedio tri mjeseca nakon neuspjelog pokušaja pobune iste paravojne grupe u Rusiji.

Prigožin, bivši vođa ove grupe, poginuo je u padu aviona u avgustu, a nakon pobune je bio u nemilosti kod Putina.

 Izvjestan broj izvora, sugerisao je da je pobuna bila usmjerena prema Generalštabu ruske vojske, optužujući ga za nekompetentnost u vojnim operacijama u Ukrajini.

Svijet prati razvoj događaja

- Znate koja se pitanja moraju unaprijed riješiti kako bi se borbene aktivnosti odvijale na najbolji mogući način i sa najvećim mogućim uspjehom - istakao je Putin na sastanku sa Troševom.

Ova najnovija dešavanja dodatno komplikuju već napetu situaciju između Rusije i Ukrajine, a svijet sa pažnjom prati razvoj događaja na ovom geopolitički značajnom području.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.