NA DANAŠNJI DAN

Rođen Dok Holidej, junak Divljeg Zapada

Najpoznatiji je kao prijatelj saveznog maršala Vajata Erpa i učesnik u “Obračunu kod O. K. Korala”

Dok Holidej i njegov revolver. kerefeke.org.rs

14.8.2023

Na današnji dan 1851. godine, rođen je Dok Holidej (Doc Holliday), američki kockar, revolveraš i zubar, junak Divljeg Zapada, najpoznatiji kao prijatelj saveznog maršala Vajata Erpa (Wyatt Earp) i učesnik u “Obračunu kod O. K. Korala”.

Holidej je završio stomatološki fakultet i postao zubar u 20. godini, te počeo raditi u struci, ali je ubrzo obolio od tuberkuloze i ljekari su mu prognozirali samo nekoliko mjeseci života. Nezadovoljan prognozama, opasao je pištolje, uzjahao na konja i krenuo na Zapad, odnosno u Kaliforniju, čija je klima, navodno, trebala pomoći u njegovom oporavku. Da bi suzbio i utišao kašalj, posegnuo je za alkoholom, a najradije je pio brendi.

Spasio život šerifu Vajatu Erpu

Legendarnog američkog šerifa Vajata Erpa Holidej je upoznao u Fort Grifinu. Kasnije mu je spasio život, pa su postali veliki prijatelji.

Kada su se Vajat i njegova braća sukobili s bandom konjokradica, pozvali su u pomoć Doka. Taj čuveni obračun, poznat kao "Obračun kod O. K. Korala", dogodio se 26. oktobra 1881. u gradu Tombstoneu, u Arizoni, što je poslužilo režiseru Džonu Sturgesu (John) da snimi istoimeni vestern film, koji je doživio nekoliko prerada s različitim, ali najpoznatijim holivudskim glumcima.

Prema pričama, Dok Holidej je prije smrti popio čašu viskija, a zadnje riječi su mu bile: "Ovo je smiješno. Oduvijek sam želio umrijeti u čizmama." Živio je samo 36 godina. 

Džon Golsvordi. wikipedia.org

Rođen nobelovac Džon Golsvordi

Džon Golsvordi (John Galsworthy), engleski romanopisac i dramaturg, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je na današnji dan 1867. godine, na veleljepnom porodičnom imanju u Kingstonu.

Golsvordi je bio pravnik po struci, a književnik po opredjeljenju. Iako je pripadao visokom staležu, u svojim djelima je taj stalež zdušno kritikovao. Počeo je da piše sa 28 godina, iz zabave, onako "za sebe", a te prve knjige s kratkim pričama objavljivao je pod pseudonimom Džon Sinjon. Knjiga "Ostrvski Fariseji" iz 1904. godine jeste prva koju je potpisao svojim punim i pravim imenom. Pisao je o klasnim razlikama, koje je kritikovao, kao i cijeli britanski klasni sistem.

“Saga o Forsajtima”

U svim Golsvordijevim djelima nastalim između 1900. i 1933. godine pojavljuje se jedna glavna tema - život članova porodice Forsajt, koju su mnogi upoređivali s njegovom porodicom, ali i životom uopće. Tako je nastala čuvena trilogija "Hronika o Forsajtima", čiji svaki dio ima zaseban naziv: "Saga o Forsajtima", "Moderna komedija" i "Kraj poglavlja". Veliku popularnost ova djela postigla su nakon njegove smrti, u raznim televizijskim adaptacijama, od kojih je najuspešnija bila iz 1967. godine, kada su ekranizovani njegovi najpoznatiji likovi iz "Sage o Forsajtima", kako je i bio naziv TV drame.

Golsvordi je, 1921. godine, bio izabran za prvog predsjednika Međunarodnog PEN centra, odnosno međunarodnog udruženja pjesnika, esejista i književnika (Poets, Essayists and Novelists).

Umro je od tumora na mozgu 31. januara 1933. godine u Londonu, sedam sedmica nakon što je osvojio Nobelovu nagradu za književnost. 

Enco Ferari. autorepublika.com

Preminuo osnivač Ferarija

Enco Anselmo Ferari (Enzo Ferrari), osnivač istoimene marke automobila, jedan od najpoznatijih i najvažnijih ljudi u historiji automobilizma, preminuo je na današnji dan 1988. godine.

Godine 1919., kada se zaposlio u maloj tvornici automobila CMN, Enco je počeo nastupati na automobilskim utrkama, a dvije godine kasnije prešao je u Alfa Romeo. Iako mu je trkaća karijera išla sve bolje, paralelno se bavio i mehaničarskim poslom, ali i organizacijom trkaće momčadi. Godine 1929., osnovao je momčad Scuderia Ferrari, koja se bavila pripremom Alfa Romea za utrke.

“Il Commendatore”

Nakon Drugog svjetskog rata, kada je mogao koristiti svoje ime, koje je bilo do tada pod imenom Alfa Romea, Enco kreće s proizvodnjom Ferari trkaćih i cestovnih automobila, koje je krasio slavni amblem - propeti konjić. U samo nekoliko godina Ferari je dostigao status najpoznatijeg proizvođača vrhunskih sportskih automobila na svijetu.

Enco Ferari, koji je zbog čvrstog vođenja firme dobio nadimak “Il Commendatore”, upravljao je firmom i njenim trkaćim uspjesima širom svijeta sve do smrti, a njegovi nasljednici uspjeli su nastaviti tradiciju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.