NA DANAŠNJI DAN

Francuz Luj Blerio prvi avionom preletio Lamanš

Razdaljinu od 40 kilometara od Lebaraka do Dovera preletio je za 37 minuta

Luj Blerio. duhovnamisao.com

25.7.2023

Na današnji dan 1909. godine, francuski pilot i konstruktor aviona Luj Blerio (Louis Blériot) prvi je avionom preletio Lamanš. Razdaljinu od 40 kilometara od Lebaraka do Dovera preletio je za 37 minuta.

Blerio je izgradio čitav niz letjelica s “mašućim” krilima, dok nije uspio stvoriti uspješan model tek u periodu između 1900. i 1903. godine. Poslije toga je uglavnom gradio avione jednokrilce.

Godine 1906., napravio je avion koji je imao motor s tri cilindra. Blerijevi avioni, naročito lovci Spad VII i Spad XIII bili su veoma značajni u francuskoj ratnoj avijaciji, korišteni su u Prvom svjetskom ratu, a također su prodavani i drugim državama.

Blerio je davao veliki doprinos razvoju francuskog, ali i svjetskog vazduhoplovstva do kraja života i prvi je nosilac pilotske diplome Međunarodne vazduhoplovne federacije (FAI).

Luiz Braun danas. detinjarije.com

Rođena prva „beba iz epruvete“

Godine 1978., Bristolu, u Velikoj Britaniji, 25. jula je rođena Luiz Braun (Louise Brown), prvo dijete u svijetu začeto zahvaljujući napretku nauke i vantjelesnoj oplodnji ("beba iz epruvete").

Ona je došla na svijet carskim rezom, i težila je 2,608 kilograma. Luizini roditelji Lesli (Leslie) i Džon Braun (John Brown), skoro deceniju su bezuspješno pokušavali da dobiju dijete. Lesli je imala problem s jajovodima, koji ju je sprečavao da zatrudni. Za ostvarenje Leslinog sna zaslužni su ljekari Patrik Steptoe (Patrick) i Robert Edvards (Edwards), koji su je upoznali s mogućnošću vantjelesne oplodnje.

Doktor Edvards je za svoj trud dobio Nobelovu nagradu za medicinu 2010. godine. Braunovi su 2004. godine putem vještačke oplodnje dobili još jedno dijete, kćerku Natali (Natalie). 

Semjuel Tejlor Kolridž. poetryfoundation.org

Umro jedan od utemeljitelja romantizma

Semjuel Tejlor Kolridž (Samuel Taylor Coleridge), engleski pjesnik, jedan od utemeljitelja romantizma, umro je na današnji dan 1834. godine.

Bio je pjesnik, predavač, propovjednik, novinar, teolog, kritičar i esejist. Osim toga, preveo je poznati ciklus od tri historijske drame "Wallenstein” (trilogija) čuvenog njemačkog pjesnika Fridriha Šilera (Friedrich Schiller).

Kolridž je najpoznatiji kao pjesnik triju izvrsnih pjesama: "Pjesma o starom mornaru", "Christabel" i "Kubla Khan". Prema mnogima, on je najbolji književni kritičar što ga je Engleska ikada imala, čovjek koji je vratio dostojanstvo i dao težinu kritici, okrenuvši se pitanjima njene biti, metode i smisla. Izvršio je ogroman utjecaj na moderne kritičarske škole angloameričke književnosti.

Osim bolesti, koja ga je cijelog života mučila, uzrok njegove smrti je bila i ovisnost o opijumu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.