BLOKIRANI PUTEVI

Veliki odron u švicarskom selu: Stanovnici evakuisani, kamenje se zaustavilo u neposrednoj blizini kuća

Selo sa 70 stanovnika je evakuisano sredinom maja kada su geolozi upozorili da je odron neizbježan

Veliki odron u švicarskom selu. Printscreen

H. J. I.

17.6.2023

U švicarskom selu Brienz došlo je do odrona velike količine kamenja. Odron je blokirao puteve i zaustavio se u blizini kuća. 

Selo sa 70 stanovnika je evakuisano sredinom maja kada su geolozi upozorili da je odron neizbježan. Stijena, nazvana "Ostrvo", bila je decenijama nestabilna. Međutim, ovog proljeća je bilo najizglednije da će se odron desiti.

Naredba za evakuaciju bila iznenadna

Stanovnici Brienza bili su nezadovoljni time što je naredba za evakuaciju bila iznenadna. Ranije im je rečeno da će evakuacija biti u kasno ljeto. Umjesto toga, 8. maja su pozvani na hitan sastanak na kojem su informisani da imaju 48 sati da napuste svoje domove.

Pojedini su nekoliko sedmica kasnije bili nezadovoljni zbog toga što su evakuisani, jer se odron još nije desio. Nadležne su pitali kada mogu kući, jer im je situacija djelovala bezopasno.

Urušilo se dvije trećine stijene za koju se pretpostavlja da je imala više od dva miliona kubnih metara. Posmatranjem iz helikoptera je utvrđeno da kuće nisu oštećene nakon odrona, ali je malo izgledno da će se stanovnici vratiti u selo. Iznad sela je još dio stijene koji bi se mogao urušiti.

Posljedica klimatskih promjena

Pojedini se pitaju da li je ovo posljedica klimatskih promjena, jer su švicarske Alpe posebno osjetljive na globalno zagrijavanje. Naime, stijene postaju nestabilnije usljed topljenja permafrosta na planinama.

Na planini iznad Brienza nema permafrosta, ali ovog proljeća je neobično jaka kiša, što se također dovodi u vezu sa globalnim zagrijavanjem. Geolozi upozoravaju da je na planinskim područjima izgledno više odrona kako se klima mijenja, prenosi BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.