KAMATE U PORASTU

Banke u Evropi u problemima: Padaju dionice vodeće banke

Čak i prije nego što je stres banaka postao očit, očekivali smo da će globalni kreditni uslovi nastaviti slabiti u 2023., kažu iz kreditne agencije

U jednom trenutku dionica Deutsche Banka potonula je više od 14 posto. Twitter

A. O.

27.3.2023

Dionice Deutsche Banka potonule su u petak nakon što su dan ranije troškovi kupovine osiguranja od „defaulta“ duga, „credit default swapovi“ (CDS), skočili na najviši nivo od 2018. godine.

Strah za evropske banke se ne smanjuje, a to je izvjesno da ulagači nakon Credit Suissea na nišanu imaju najvećeg njemačkog kreditora.

Korekcija cijena

U jednom trenutku dionica Deutsche Banka potonula je više od 14 posto, da bi kasnije tokom dana oporavila prema -8 posto. Šira slika ne ulijeva povjerenje jer je petak bio treći uzastopni dan korekcije cijene dionice koja je u martu izgubila petinu vrijednosti. CDS-ovi, kao instrument osiguranja imatelja obveznica kompanije od defaulta, skočili su sa 142 na 173 baznih bodova u jednom danu.

Nervozi ulagača pridonio je švicarski modus spašavanja posrnulog Credit Suissa. Prodaja UBS-u podrazumijeva 3 milijarde franaka isplate dioničarima, te otpis 17 milijardi eura vrijednih obveznica.

Novi val stresa

Takav rasplet, u kojem je kapital dioničara stavljen prioritetno preskočio vlasnike obveznica, dijametralno suprotno od pravila međunarodnih finansija, žestoko je zatresao obveznička tržišta. Švicarski regulator nadao se prodajom domaćem kreditoru smiriti tržišta. Ipak, kontroverzno preferiranje vlasničkog kapitala ispred takozvanog AT1 obveznica (additional tier-one) donijelo je novi val stresa – i rasprodaju AT1 obveznica DB-a.

Nervoza oko zdravlja evropskih banaka puno je šira od njemačkog kreditora. Indeks STOXX 600 europskih banaka u petak je bio 3,5 posto u minusu. Commerzbank pao je 9 posto, a Credit Suisse, Societe Generale i UBS redom više od 7 posto. Barclays i BNP Paribas izgubili su na vrijednosti iznad 6 posto.

Za razliku od ranije, i vlasnici domaćih kreditora u petak su bilježili korekcije. UniCredit je pao 4,13 posto, Intesa Sanpaolo 2,4 posto, OTP 4,4 posto, Erste grupa 5,2 posto, a Raiffeisen Bank International 6 posto. Deutsche Bank objavio je desert kvartala uzastopne dobiti nakon restrukturiranja 2019. godine koje je za cilj imalo smanjenje troškova i povećanje profitabilnosti, javlja CNBC.

Njemački kreditor lani je ostvario pet milijardi eura neto dobiti, 159 posto više nego prethodne godine. CET1 omjer iznosio je 13,4 posto krajem 2022. uz omjer likvidnosti 142 posto što sugeriše da nema straha za solventnost i likvidnost. Deutsche Bank u petak nije želio komentirati pad cijene dionice.

Finansijski regulatori i vlasti niza zemalja zadnjih dana aktivno povlače poteze za obuzdavanje rizika širenja zaraze u finansijskom sistemu.

Nesigurno ekonomsko okruženje

Analitičari agencije Moody’s u bilješci od srijede rekli su da bi u tome trebali “u velikoj mjeri uspjeti”.

- Međutim, u nesigurnom ekonomskom okruženju i uz krhko povjerenje ulagača, postoji rizik da kreatori politika neće moći obuzdati trenutna previranja bez dugotrajnijih i potencijalno ozbiljnih posljedica unutar i izvan bankarskog sektora. Čak i prije nego što je stres banaka postao očit, očekivali smo da će globalni kreditni uslovi nastaviti slabiti u 2023. kao rezultat znatno viših kamatnih stopa i nižeg rasta, uključujući recesiju u nekim zemljama - rekli su iz te kreditne agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.