ODRŽAN SASTANAK

Najveća švicarska banka u pregovorima o preuzimanju sa problematičnim rivalom

Regulatori pokušavaju olakšati dogovor prije nego što se tržišta ponovo otvore u ponedjeljak

Dionice Credit Suisse-a naglo su pale. Printscreen

A. O.

19.3.2023

Najveća švicarska banka, UBS, navodno je u odmakloj fazi pregovora o kupovini cijelog ili dijela svog problematičnog rivala Credit Suisse.

Dionice Credit Suisse-a naglo su pale posljednjih dana nakon što je objavila da je pronašla "materijalne slabosti" u svojim finansijskim izvještajima, prenosi BBC.

Problem nije riješen

Hitni spas od 54 milijarde dolara (44,5 milijardi funti) Švicarske nacionalne banke nije riješio problem.

Regulatori pokušavaju olakšati dogovor prije nego što se tržišta ponovo otvore u ponedjeljak.

Postoji zabrinutost da bi dionice Credit Suisse mogle nastaviti da padaju, nakon što su pale za 24 posto u srijedu.

To je izazvalo opću rasprodaju na evropskim tržištima i strah od šire finansijske krize.

Problemi i neuspjeh

Švicarska vlada održala je hitan sastanak u subotu navečer, ali do sada nije bilo službenog saopćenja o napretku pregovora.

Rečeno je da je UBS tražio od švicarske vlade da pokrije oko 6 milijardi dolara (4,9 milijardi funti) troškova ako bi kupila Credit Suisse, prema izvorima koje citira Reuters.

Svaki dogovor također može rezultirati značajnim gubicima posla.

Problemi su se poklopili s neuspjehom dva zajmodavca u SAD-u - Silicon Valley Bank i Signature Bank - što je izazvalo strah od zdravlja bankarskog sistema.

Niz skandala

Credit Suisse, koji je osnovan 1856. godine, suočio se s nizom skandala posljednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Saopćio je o gubitku od 7,3 milijarde švicarskih franaka (7,9 milijardi dolara; 6,5 milijardi funti) u 2022. - svojoj najgoroj godini od finansijske krize 2008 - i upozorio je da ne očekuje da će biti profitabilan do 2024. godine.

UBS je, međutim, ostvario profit od 7,6 milijardi dolara u 2022.

Pored toga što je domaća banka sa 95 filijala, Credit Suisse ima globalno investiciono bankarstvo i upravlja imovinom bogatih klijenata.

Jedna je od 30 banaka u svijetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale jer su od tolikog značaja za međunarodni bankarski sistem.

Krajem prošle godine Credit Suisse je imao globalno osoblje od 50.480, uključujući 16.700 u Švicarskoj, iako je trebalo ukinuti 9.000 radnih mjesta, izvještava švicarska televizija SRF.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.