NOVA GENERACIJA

Džon Mekfol prva osoba s invaliditetom koja će otputovati u svemir

Desnu nogu je izgubio u 19. godini kada je imao motociklističku nesreću

Mekfol: Radujem se. Printscreen

Z. K.

4.3.2023

Džon Mekfol (John McFall) bit će prva osoba s invaliditetom koja će otputovati u svemir. On je među 17 osoba nove generacije astronauta koju je Evropska svemirska agencija (ESA) počela formirati 2009. godine.

Mekfol je na Paraolimpijskim Ljetnim igrama u Pekingu 2008. u utrci na 100 metara osvojio bronzanu medalju. Desnu nogu je izgubio u 19. godini kada je imao motociklističku nesreću.

- Bilo je to prilično izazovno iskustvo, s obzirom na to da kao osoba s invaliditetom nikada nisam pomislio da je moguće biti astronaut. Tako da sam bio vrlo uzbuđen i radujem se onome što donosi budućnost - izjavio je Mekfol.

ESA je 2021. prihvatila aplikacije osoba s invaliditetom koje bi mogle položiti testiranja za astronaute te je apliciralo 257 osoba. ESA će nastaviti obučavati Mekfola kako bi potpuno bio spreman za svemirski let.

ESA-u čini 22 država koje su odlučile da narednih godina osiguraju dodatnih 17 milijardi eura za rad ove agencije. Time želi biti konkurentna Sjedinjenim Američkim Državama i Kini u istraživanju svemira.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.