PREDSJEDNIK SAD

Bajden protiv antisemitizma: Šutnja je saučesništvo

Danas svi moramo jasno i odlučno reći da antisemitizam i svi oblici mržnje i nasilja u ovoj zemlji nemaju sigurnu luku u Americi, istakao je Bajden

Bajden: Antisemitizam i svi oblici mržnje i nasilja u ovoj zemlji nemaju sigurnu luku. AP

H. J. I.

20.12.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) pozvao je Amerikance u ponedjeljak u povodu proslave Hanuke da se uključe u borbu protiv rastućeg antisemitizma u državi. 

- Danas svi moramo jasno i odlučno reći da antisemitizam i svi oblici mržnje i nasilja u ovoj zemlji nemaju sigurnu luku u Americi. Tačka - rekao je Bajden, naglasivši da je šutnja po tom pitanju predstavlja "saučesništvo“.

Američki predsjednik govorio je tokom prijema povodom Hanuke koji je uključivao postavljanje prve službene menore u Bijelu kuću, kao prvog židovskog artefakta u rezidenciji američkih čelnika. 

- Bijela kuća dosad nikada nije imala vlastitu menoru. Sada je to cijenjeni dio ovog doma, vašeg doma, večeras - kazala je prva dama Džil Bajden (Jill Biden) okupljenom mnoštvu.

Tramp u svom domu ugostio bijelog supremacistu

Bajdenov potez dolazi u vrijeme sve većeg broja izvještaja o antisemitizmu širom zemlje. On je prošle sedmice pokrenuo novu inicijativu za razvoj nacionalne strategije za borbu protiv antisemitizma.

To pitanje bilo je na naslovnicama američkih medija proteklih sedmica, nakon što je bivši republikanski predsjednik Donald Tramp (Trump) u svom domu na Floridi ugostio bijelog supremacistu Nika Fuentesa (Nick) te Kanje Vesta (Kanye Westa), repera koji je imao antisemitske komentare.


U SAD više od 7 hiljada zločina iz mržnje

SAD je prošle godine imao najveći broj antisemitskih napada, što uključuje ubistva, fizičke napade, uznemiravanje i vandalizam. Antidifamacijska liga podatke o antisemitizmu počela je prikupljati prije 40 godina.

Prema podacima FBI-a objavljenim ranije ovog mjeseca, u SAD je 2021. godine prijavljeno više od 7.200 zločina iz mržnje. Više od 60 posto njih temeljilo se na rasi, podrijetlu ili etničkoj pripadnosti, otprilike jedan od šest zbog seksualne orijentacije, a jedan od sedam zbog vjere. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.