NEVJEROVATNO

U Turskoj rođeno mladunče jarca s očima na sredini čela

Zadrhtao sam kada sam ga vidio u štali, jer se nije micao, kazao je Kartal

Riječ je o urođenom poremećaju. ANADOLIJA

A. O. / Anadolija

5.2.2022

Mladunče jarca s očima na sredini čela rođeno je u četvrti Musabejli, u gradu Kilisu, na jugoistoku Turske, piše Anadolija.

​Četrdesetogodišnji Ahmet Kartal, koji se bavi uzgojem stoke u selu Gokmusa, ostao je iznenađen kada je primijetio da su kod novorođenog jareta oči na sredini čela.


Prvi put

Novinarima je rekao da se stočarstvom bavi oko 25 godina i da se prvi put susreo sa ovakom situacijom.

- Ovo jare je sinoć došlo na svijet. Zadrhtao sam kada sam ga vidio u štali, jer se nije micao. Kada sam ga fotografisao, osjetio sam da reaguje. Radim ovaj posao 25 ​​godina, nikad nisam vidio niti čuo za tako nešto. Vjerovatno neće preživjeti. Volio bih kada bi ga službe preuzele i pobrinule se o njemu - rekao je Kartal.


Urođeni poremećaj

Ahmet Ujar, šef katedtre za patologiju na Veterinarskom fakultetu Univerziteta "Mustafa Kemal" u Hataju, rekao je da je riječ o urođenom poremećaju, te kako se ranije susretao sa sličnim slučajevima.

- Naučno ovo stanje nazivamo sebocefalija. U ovom slučaju postoji i anomalija u nosu, što se zove arinocefalija. U takvim slučajevima nos može biti ili mali ili uopće nije oblikovan. Postoje i anomalije kod ušiju. Dakle, riječ je o urođenim anomalijama - pojasnio je profesor Ujar.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.