DIREKTOR FUP-A

Odbrana Vahidina Munjića: Sve je radio po zakonu, optužba se temelji na osnovu izjava Hubjera, Zović i Bešlije

Munjić je kazao da mu se stavlja na teret da od 2016. nije ništa preduzeo u slučaju četiri službenika FUP-a koji su bili u pratnji Edina Gačanina Tite

Munjić: Optužen zbog zloupotrebe položaja. Armin Durgut / Pixsell

24.4.2024

Direktor FUP-a Vahidin Munjić, uhapšen u akciji "Crna kravata ", se tereti za zloupotrebu položaja.

Odbrana je na ročištu završenom kasno u srijedu navečer navela da je Munjić sve radio po zakonu i po pravilnicima, te da se optužba temelji na osnovu izjava Elvira Hubjera, Marine Zović i Ibre Bešlije, te da tužilac nije provjeravao nijednu od tih izjava.

Anonimna dojava

Munjić je kazao da mu se stavlja na teret da od 2016. nije ništa preduzeo u slučaju četiri službenika FUP-a koji su bili u pratnji Edina Gačanina Tite. 

On je kazao da je 2019. saznao za taj slučaj iz anonimne dojave i da je odmah pokrenuo interni postupak protiv četiri osobe.

U pitanju je bila i provjera donirane opreme specijalnoj jedinici FUP-a.

- Trebalo je utvrditi da li je donirana oprema bila u skladu sa zakonom, te su izvršena i provjera firme preko koje je došla ta donacija, kao i provjere eventualnih kontakata sa Gačaninom.

Obratio se SIPA-i i OSA-i. Iz OSA-e su rekli da nemaju informacija osim informacija da su neki pripadnici otišli u Hrvatsku za vrijeme bolovanja.

Znači postupak je proveden, međutim, nastupila je apsolutna zastara, pa nisu mogli pokrenuti disciplinski postupak.

Spis dostavljen Kantonalnom tužilaštvu

Tražio je od Ensada Kormana da se spis dostavi Tužilaštvu BiH, međutim spis je dostavljen Kantonalnom tužilaštvu.

Advokati su kazali da se prijedlog i istraga tužioca bazira na iskazu kompromitiranog FUP-ovca Ibre Bešlije kojeg krimosi u Sky prepiskama spominju kao saradnika.

Marina Zović je provela interni postupak protiv trojice specijalaca FUP-a, te se odbrana Munjića zapitala zašto je sada svjedočila da ništa nije poduzeto. Munjić je nadzirao taj postupak i potvrdio da ga je nadzirala Marina Zović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.