TUŽILAŠTVO BIH

Predložen pritvor za trojicu uhapšenih u akciji "Paravan"

Osumnjičeni za krimičarenje droge i oružja

Uhapšeni u akciji SIPA-e. Avaz

B. C.

8.4.2024

Postupajuća tužiteljica Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičenih, uputila je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje privora za osumnjičene u akciji kodnog naziva “Paravan”:

1.  Zdravka Šagolja zv. “Piske”, rođenog 1956. godine u mjestu Kostajnica, općina Konjic, nastanjen u Mostaru

2. Harisa Alikadića, rođenog 1967. godine u Sarajevu, nastanjen u Konjicu

3. Nedeljka Dodiga, rođenog 1977. godine u Čitluku, nastanjen u Međugorju

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA a pod nadzorom postupajuće tužiteljice.

Oduzet kilogram kokaina

Pod istragom su i terete se za organizirani kriminal, povezan s krijumčarenjem opojne droge kokain, kao i krijumčarenjem oružja, eksploziva i vojne opreme.

Prilikom akcije, zaplijenjena je količina od oko 1 kilograma opojne droge “kokain”, kao i određena količina automatskog oružja, pištolja i streljiva. Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni, u više navrata, realizirali krijumčarenje i prodaju opojne droge “kokain”, kao i oružja, čija nabavka, promet i držanje građanima nikako nije dozvoljena.

Prilikom pretresa prostorija koje koristi prvoosumnjičeni, pronađena su i oduzeta različita eksplozivna sredstva i oružje, uključujući i granate za ručni bacač.

Opasnost od bjekstva

Osumnjičeni su pod istragom za kaznena djela- Organizirani kriminal iz članka 250. stavak 2., u svezi sa kaznenim djelom- Neovlašten promet opojnim drogama iz članka 195. stavak 1. i kaznenim djelom- Neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene iz članka 193. Kaznenog zakona BiH.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Postupajuća tužiteljica u sudnici na ročištu povodom prijedloga, detaljno je obrazložila pritvorske razloge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.