OSUMNJIČEN ZA TERORIZAM

Državljanin Francuske protjeran iz BiH, predstavljao prijetnju nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine

Ovoj osobi je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH u periodu od 5 godina, kazali su iz Službe

Hapšenje francuskog državljanina. Avaz

Alen Bajramovic

29.1.2024

Služba za poslove sa strancima BiH izvršila je postupak prisilnog udaljavanja državljanina Francuske, za kojeg je od strane INTERPOL-a raspisana potjernica zbog sumnje za krivična djela u vezi sa terorizmom, oružjem i visokom tehnologijom. Prema informacijama iz Službe, prethodno su nadležni organi izvršili potrebne sigurnosne provjere i ocijenili kako ova osoba predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti Bosne i Hercegovine.

- Služba za poslove sa strancima je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju lociranja navedenog lica, 30.decembra 2023. godine obaviještena od strane policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, da je izvršeno lišenje slobode ovog lica na području Trebinja, nakon čega je u njihovoj pratnji sproveden u službene prostorije Službe za poslove sa strancima i predat na nadležno postupanje. 

Ovoj osobi je izrečena mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH u periodu od 5 godina, nakon čega je smješten pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Udaljenje stranog državljanina izvršeno je privatnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje je osoba predata službenicima Nacionalne službe za tranfere Ministarstva pravosuđa Francuske iz Pariza, koji će je sprovesti do zemlje porijekla – saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.