TUŽILAŠTVO ZDK

Potvrđena optužnica protiv vozača Chevroleta: Izazvao nesreću u kojoj je poginuo mladi bračni par

U sudaru Chevroleta s dva teretnjaka smrtno su stradali Merima i Hamza Račević iz Zenice

Smrskani automobil u kojem su bili nastradali Merima i Hamza. Facebook

26.11.2023

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona podiglo je optužnicu protiv Abdul-Aziza Benbaze el-Vakila (23), rođenog u Mostaru, zbog krivičnog djela teška krivična djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja. Optužnicu je u cijelosti potvrdio sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zavidovićima.

Izvlačili nastradale

Riječ je o stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se desila 31. jula 2021. godine u četiri sata ujutro u mjestu Liješnica na magistralnom putu M-17 Žepče – Maglaj. Optuženi se tereti da je, upravljajući automobilom Chevrolet, izazvao nesreću u kojoj je poginulo dvoje mladih koji su se nalazili u njegovom vozilu. Optuženi je, također, teže povrijeđen.

U nesreći su učestvovali Chevrolet i dva teretna vozila, oba marke Man.

Nesreća se desila u četiri sata ujutro. Facebook

- Poginuli su 16-godišnjakinja M. Č., rođena u Sarajevu, i državljanin Austrije H. R. (19), dok je teško povrijeđen vozač A. B. (21), rođen u Mostaru - rekao je tada dežurni operativni MUP-a ZDK.

Nastradali su Merima Ć. (16) i Hamza Račević (19), mladi bračni par iz Zenice. Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj pomagali su u izvlačenju tijela iz uništenog automobila.

Neoprezna vožnja

U optužnici je navedeno da je vozač Chevroleta vozio neoprezno i nedovoljno pažljivo, ne pridržavajući se saobraćajnih propisa. On je u jednom trenutku prešao u lijevu saobraćajnu traku te udario u teretnjak kojim je upravljao A. S. iz Kaknja. Potom je Chevrolet udario u drugi teretnjak kojim je upravljao A. G. iz Sarajeva.

Upućen je prijedlog da se primjenom odredaba člana 77. stav 1. i 2. KZFBiH osumnjičenom Abdul-Azizu Benbazu el-Vakilu izrekne mjera sigurnosti zabrane upravljanja prijevoznim sredstvom u trajanju od jedne godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.