NARKOMANIJA

Među ovisnicima i adolescenti: Nema derneka bez punih džepova "boba"

Među pacijentima ovisnim o drogama u Kantonu Sarajevo su i djeca od 15 ili 16 godina, kazala je Rasema Okić

Spid je danas dostupan mladima. Avaz

Alen Bajramovic

14.8.2023

Tržište BiH preplavljeno je različitim, potpuno novim psihoaktivnim supstancama, kaže za “Avaz” direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo, specijalista neuropsihijatar Rasema Okić. U pitanju su različite, lakše, ali dostupnije i jeftinije droge, koje u određenim slučajevima mogu imati fatalne posljedice.

Strašan nemir

- Evidentno je da je, ne samo u KS i BiH već i u regionu, kod pacijenata koji se prvi put javljaju na tretman dominantno prisutan amfetamin. Riječ je o psihoaktivnim supstancama koje izazivaju promjene mentalnih i motoričkih funkcija. One stimuliraju korisnika da se osjeća bolje, raspoloženije, da se osjeća snažnijim, potentnijim. Užurban je, pun energije, ima osjećaj da se može uključiti u vanserijske aktivnosti, da je svemoguć - pojašnjava dr. Okić.

Dodaje kako se amfetamini na tržištu javljaju u vidu spida, koji može imati oblik bijelog praha ili tableta, ali i u formi kristala sličnih ledu ili inju i u takvom obliku se klasificiraju kao metamfetamini, te izazivaju jaču reakciju i imaju dugotrajnije djelovanje.

- Spid je najčešće u tabletama, koje oni zovu “bobe”, a koje su vrlo dostupne, pogotovo mladima. Danas nema zabave, derneka, pogotovo ovih koncerata i partija s elektronskom muzikom i DJ-evima, a da nisu puni džepovi „boba“ - ističe dr. Okić.

Ova vrsta droge, posebno kod prvog ili korištenja veće doze, izaziva strašan nemir, euforiju, govorljivost, lažno samopouzdanje, agresivnost, smanjen apetit. Izaziva i pojačanu seksualnu želju, iako amfetamini, ustvari, izazivaju erektilnu disfunkciju.

Zavod za bolesti ovisnosti u KS brine se o pacijentima iz ovog, ali i drugih kantona, pa i regiona. U ovoj ustanovi i njenim savjetovalištima i grupama dnevno se zbrinjava do 500 pacijenata ovisnih o alkoholu, drogama ili igrama na sreću. Nažalost, među pacijentima ovisnim o drogama su i djeca od 15 ili 16 godina, koju i roditelji dovedu zbog sumnje da su nešto uzeli.


Okić: Mladi žele probati svašta. Avaz

Testovi nerijetko pokažu da nije u pitanju jedna supstanca, a ni konzumenti ne znaju šta su tačno uzeli, jer s namjerom da povećaju težinu i više zarade dileri u sastojke uvrste i mrvljeni kafetin, analgin, cedevitu…

Ciljna grupa

- Ciljna grupa su uvijek mladi, jer oni vole da probaju svašta, žele da se dokažu vršnjačkoj skupini, zato što im je to izazov, zato što se vode onim sloganom: “Svi uzimaju, pa mogu i ja”, ili opravdanjem da su to amfetamini, nije heroin. Međutim, od akutne intoksikacije amfetaminima može se umrijeti i to je ono što je zastrašujuće. Neko prvi put može uzeti 2-3 tablete koje mogu izazvati srčani zastoj - naglašava dr. Rasema Okić.

Odgovornost zbog situacije moraju pokazati svi segmenti društva, ali ona je prvenstveno na porodici. Okić kaže da živimo u vremenu kad su roditelji nezaposleni ili prezaposleni, kada ih djeca često doživljavaju samo kao nekog ko treba da ih finansira i kada obaveze prestaju nakon kupovine skupog mobitela.

- Neophodan je razgovor, koji ne treba biti autoritaran, već prijateljski, u kojem svako ima pravo da kaže šta ga muči i šta misli. Prijetnje i zabrane nisu dobre poruke, jer zabranjeno je najslađe. Mislim da roditelji trebaju otvoriti oči i gledati svoju djecu - ističe dr. Okić.

Simptomi koji se mogu uočiti su orošenost znojem, crvenilo u licu, suha usta, glavobolja, povišen pritisak i temperatura, vrtoglavica, nesanica i gubitak orijentacije.

Droga u buretu

U Sarajevu je, prilikom pretresa stana Sanela Karšića, policija zaplijenila više od 20 kilograma droge. Riječ je o spidu, heroinu i marihuani. Osumnjičeni je u stanu drogu držao u buretu. Karišću je nakon zapljene određen pritvor. Pronađena droga u uličnoj prodaji vrijedi 700.000 KM.

BROJKE

52. 989

kilograma amfetamina zaplijenjeno lani u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.