KRIMINAL

Sado Đugum iz mostarskog zatvora rukovodi bandom?

Istražitelji na mukama zbog utjecaja na svjedoke

Pripadnici FUP-a lani uhapsili Đuguma. Avaz

14.1.2023

Sađo Đugum, vođa mostarske kriminalne grupe, kako saznajemo, nastavio je iz pritvora voditi svoju bandu, zadajući tako muke istražiteljima.

Svjedoci u strahu

Kako nezvanično saznajemo, Đugum, koji se nalazi u pritvorskoj jedinici KPZ-a u Mostaru, domogao se mobilnog telefona te izdaje direktive članovima grupe koji su na slobodi.

Istražitelji sumnjaju da Đugum, pritvorenik dobrog ponašanja, pokušava ometati istragu koja se vodi protiv njega utjecajem na svjedoke.

- Već je nekoliko svjedokinja reteriralo te izmijenilo svoje izjave. Opravdano sumnjamo da putem mobilnog telefona vrši utjecaj na svjedoke - kazao nam je izvor iz istrage.

Iako je u KPZ teško bilo šta unijeti, čini se da je Đugum imao pomagače koji su mu unijeli mobilni telefon.

Više djela

Inače, istraga protiv Đuguma vodi se zbog sumnje da je počinio krivična djela oštećenje tuđe stvari, izazivanje opće opasnosti i podstrekavanje na ubistvo. Ismet Vrce zvani Hipa (62), koji je s njim uhapšen u akciji FUP-a pod nazivom „Hum“, izvedenoj 22. septembra prošle godine, nalazi se na slobodi.

Njegova grupa dovodi se u vezu s izvršenjem krivičnih djela ubistvo u pokušaju, iznuda te izazivanje opće opasnosti, ali i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje.

Đugum se dovodi u vezu s aplikacijom Sky jer je kod njega prilikom pretresa pronađen kriptovani telefon.

 Jedan u bijegu

Kao članovi Đugumove grupe, označeni su i Alen Fale (31) i Adnan Šljivić (35), a koji su u zatvoru zbog izvršenja drugih krivičnih djela. Član grupe je i Miran Voljevica, koji je u bijegu u Hrvatskoj.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.