TRAGEDIJE

Neprilagođena brzina, loše ceste, alkohol: U dvije nesreće živote izgubila tri muškarca

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila neprilagođena brzina

Brezičani: Dijelovi automobila ostali na cesti. Srpskainfo

Piše: A. ČENGIĆ

4.8.2019

U dvije teške saobraćajne nesreće koje su se desile kod Banje Luke u noći s petka na subotu život su izgubile tri osobe. Prva nesreća dogodila se u petak oko 23 sata u naselju Brezičani, u kojoj je poginuo Boris Šajinović (38) iz Teslića, a drugi učesnici zadobili su lakše povrede. 

Teške povrede

Svega tri sata poslije u mjestu Dubrava Stara poginuli su vozač i suvozač kada su automobilom sletjeli u rijeku Ukrinu. Život su izgubili vozač Dragan (28) i Nemanja Janković (22), koji je bio suvozač.

Iako je pojačana policijska kontrola vozila tokom ljetnih mjeseci, nastavljen je crni niz stradalih na cestama. Samo u julu, u RS je smrtno stradalo 16 osoba, a najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda bila je neprilagođena brzina.

Kovačević: Moramo graditi autoputeve. Avaz

Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke, u izjavi za „Avaz“ rekao je da nesreća ima uvijek, bilo ljeto ili zima, te da je brzina glavni uzročnik. Da bi se ovakva crna statistika smanjila, Kovačević smatra da je neophodno hitno zabraniti vožnju vozačima koji izbjegavaju plaćati kazne, te izgraditi autoputeve.

Ugrijan asfalt 

- U ljetnom periodu vozačima najviše smeta vrućina, koja dosta dekoncentriše vozača i malo mu nedostaje da izgubi koncentraciju. Posebno ako je ugrijan asfalt i padne ljetni pljusak, cesta itekako može biti opasna. Vozači ne obraćaju pažnju na to koliko bi trebali, zato pri velikoj brzini i gube kontrolu nad vozilom, pa se dešavaju strašne nesreće - rekao je Kovačević.

Policija će i u avgustu pojačati kontrolu učesnika u saobraćaju zbog sve većeg prisustva alkohola, opojnih droga ili psihoaktivnih lijekova kod vozača. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.