OTVORENA PROŠLE GODINE

Džamija u Sapni je orijentir vjernicima

Džemat Sapna je u odbrani domovine dao 22 šehida, i njima su posvećena 22 cvijeta Srebrenice, ugrađena u vrh džamijskog mihraba

Fahir ef. Ahmetović. MINA

S. S.

31.5.2024

Nova džamija u Sapni, koja je svečano otvorena prije skoro godinu dana, vjernicima Sapne je orijentir u vremenu i prostoru.

Kako je za Agenciju MINA ispričao džematski imam Fahir-ef. Ahmetović, džemat Sapna ima oko 350 domaćinstava, 550 članova, te se u džematu nalaze dvije džamije - stara i nova džamija. Nova džamija ostvarenje je višegodišnje želje džematlija.

- Prije nekoliko godina pojavila se potreba za gradnjom nove džamije, džamije koja će pored prostora namijenjenog za obavljanje molitve, imati i prostorije za sohbete, predavanja, druženja, zatim sobu za imama, sobu za goste, mektepsku učionicu, a sve to ova naša nova džamija posjeduje - naveo je efendija.

Olakšan vjerski život

Kamen temeljac za novu džamiju je položen u martu 2019. godine, u novembru 2022. godine upriličeno je radno otvorenje, a 29. jula 2023. godine i svečano otvorenje džamije.

- Izgradnjom ove džamije uveliko je olakšan vjerski život na području džemata, kao i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik - akcentirao je Ahmetović.

U džamiji se obavlja beš vakat, održava mektepska pouka, a također povećan je broj i drugih aktivnosti.

- U džematu imamo sedmična predavanja za muškarce, zatim u zimskom periodu halke Kur'ana i Kurs sufare za odrasle. Prošle godine par mjeseci se u ovim prostorijama održavao Kurs islama, ove mektepske godine se održavala Škola Kur'ana za polaznike mekteba - kazao je on.

Dodaje da se održavaju i sedmična džematska druženja, te da je povećan broj klanjača, posebno na noćnim namazima, u odnosu na broj koji su imali u staroj džamiji.

- Položaj džamije je bolji. Određeni broj putnika svakog dana svrati, abdesti se, namaz obavi i nastavi svoj put dalje... Imali smo i posjete par grupa musafira i iz drugih zemalja, ponajviše iz Republike Turske, također i pojedinačne posjete. Održavaju se i druženja između džemata. Važno je naglasiti da učimo hatme šehidima, za 22 šehida džemata - naglasio je on.

Mjesto ibadeta

Poručio je da je, shodno svemu navedenom, ova džamija danas mjesto ibadeta, mjesto podučavanja islamskim vrijednostima, mjesto međusobnog savjetovanja, mjesto pouka.

Podsjećamo, Sapna je prva pružila otpor agresoru. Džemat Sapna je u odbrani domovine dao 22 šehida, i njima su posvećena 22 cvijeta Srebrenice, ugrađena u vrh džamijskog mihraba. Džemat je imao i heroje, dva Zlatna ljiljana. Njima u čest uklesana su dva ljiljana u mihrabu. U džamiji je devet česmi, koje simboliziraju devet heroja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.