BAKIROV PRIJATELJ

Vlasniku SCC-a prijeti zapljena imovine

Vlasnik najvećeg tržnog centra u BiH je i vlasnik propale avio-kompanije koja je državi dužna milione

Al Šidi: Vlasnik SCC-a. Facebook

E. Ć. / BiznisInfo.ba

23.5.2024

Prije nekoliko dana je objavljena vijest da je propala avio-kompanija FlyBosnia, koja je ostala dužna oko 3,5 miliona KM na ime PDV-a Upravi za indirektno oporezivanje.

FlyBosnia duguje i Poreznoj upravi FBiH oko 1,5 miliona KM, ali je bankrotirala, zbog čega naizgled nema načina da država namiri svoja potraživanja.

Međutim, dug za PDV bi se mogao naplatiti iz ličnih sredstava vlasnika i direktora ove kompanije, piše "BiznisInfo.ba".

Osnivači propale aviokompanije predstavnica i direktor Al Shiddi grupacije, Nudžejma Skenderović i Sulaiman Abdullah Al Shiddi.

Sproveden cjelokupni postupak

Inače, Al Shiddi je vlasnik Sarajevo City Centera, najvećeg tržnog centra u glavnom gradu BiH.

Kako je rečeno iz Uprave za indirektno oporezivanje, uvidom u predmet Fly Bosnia d.o.o., Vrbanja 1, Sarajevo utvrđeno je da je nad istim sproveden cjelokupni postupak prinudne naplate za glavnog dužnika.

– Obveznik je blokiran nakon provjere stanja na bankovnima računima, na kojima nisu nađena sredstva. Nadalje, u postupku prinudne naplate nakon izvršenih provjera utvrđeno je da dužnik Fly Bosnia nema postojeće imovine na osnovu koje bi se mogao naplatiti dug prema UIO BiH – rečeno je iz UIOBiH, prenosi "BiznisInfo.ba".

U međuvremenu je pokrenut prethodni postupak po Rješenju Općinskog suda u Sarajevu, a Grupa za prinudnu naplatu RC Sarajevo uredno je obavijestila sud o ukupnom iznosu duga obveznika od 3.327.369 KM na dan 25. oktobra 2023. godine.

– Na dan 22. maja 2024. godine uvidom u e-karticu obveznika Fly Bosnia d.o.o. ukupan dug iznosi 3.512.593 KM, od čega je glavni dug u iznosu od 2.205.041 KM, teret prinude u iznosu od 110.252 KM, te zatezne kamate u iznosu od 1.197.299 KM – kazali su iz UIO-a.

Pojašnjena procedura

Pojašnjeno je i kako se postupa u slučajevima kada sama kompanija koja je dužnik nema novca da vrati dug.

– Kad se iscrpe sve mogućnosti naplate od glavnog dužnika (u ovom slučaju preduzete su sve mjere prinudne naplate od glavnog dužnika, te ustanovljeno da nema imovine) pokreće se ispitivanje osnovanosti donošenja rješenja o pojedinačnoj i solidarnoj odgovornosti osnivača ili direktora pravnog lica, čime se osnivač/direktor tim rješenjem (ukoliko se ustanovi da je isti bio odgovoran) terete za dug glavnog dužnika – kazali su iz UIO-a.

Proces u ovom slučaju je već pokrenut, objavio je portal "BiznisInfo.ba".

Inače, Al Shiddi Group, na čijem čelu je Sulejman Al-Šidi, vlasnik je i hotela Bristol. Hotel Bristol je Sulejman Al-Šidi otvarao u prisustvu Bakira Izetbegovića i njegove supruge Sebije Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.