ZLOČINI U GORAŽDU

Stovrag htio od zarobljenika saznati ko je ubio njegove roditelje i sestru

Močević je kazao da je razgovarao s Čedom Popovićem, zatim je jednog od braće Mašić pitao za svoga oca, a on mu je kazao nešto neodređeno

Goražde. BIRN BiH

N. Aj. / Detektor.ba

17.5.2024

Na suđenju za zločine počinjene u Goraždu, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je ispričao kako su se on i Mustafa Stovrag raspitivali za članove svojih porodica kod zarobljenika iz Čajniča.

Suad Močević je izjavio da je u zgradu Zavoda za osiguranje imovine i lica (ZOIL) u Goraždu otišao da vidi zarobljenike iz Čajniča – Čedu Popovića i braću Mašić, kako bi se raspitao za svog oca. S Močevićem je, kako je kazao, tada bio Stovrag, koji je od zarobljenika htio saznati ko je ubio njegove roditelje i sestru, piše Detektor.ba.

Posvjedočio je da su se na spratu zgrade ZOIL-a nalazile tri kancelarije i da je stražar koji je doveo zatvorenike iz Čajniča bio Fadil Kulelija. Kazao je da je u kancelariji bilo i lice koje su zvali Miki, te dodao da ne zna kojoj je formaciji pripadao.

Izjavio je da se ne sjeća da je u izjavi iz 2018., koju mu je predočila tužiteljica Marijana Čobović, kazao da je izvjesni Miki bio bezbjednjak, te da pozvao Kuleliju da dovede zarobljenike iz Čajniča.

Svjedok je u sudnici rekao da je izjavu dao pod strahom i da je želio da se sve što prije završi, te naveo da mu je tada tužiteljica rekla: “Sada ste svjedok, a za pet minuta možete biti optuženi”.

Močević je kazao da je razgovarao s Čedom Popovićem, zatim je jednog od braće Mašić pitao za svoga oca, a on mu je kazao nešto neodređeno. Ispričao je da je, dok je bio u kancelariji kod drugog Mašića, čuo galamu iz kancelarije gdje je bio Čedo. Kazao je da je čuo Mustafu kako plače i pita ko mu je pobio roditelje i Čedu kako plače i govori da ne zna.

Nakon što je tužiteljica pročitala iskaz iz istrage u kome je kazao da je poslije vidio Čedu pretučenog, svjedok je to negirao. Rekao je da tuče nije bilo, te da je optuženi i braću Mašić pitao za svoje roditelje.

“Mijenjam svoj iskaz sto posto, jer palice nije bio”, izjavio svjedok nakon što je tužiteljica pročitala iskaz u kome je kazao da mu je bilo teško jer je Mustafa izgubio kontrolu, te da se detalja, osim palice, ne može sjetiti.

Braniocu Muhidinu Kapi je rekao da je izjavu potpisao pod pritiskom Tužilaštva.

Predsjedavajućoj Sudskog vijeća Minki Kreho je odgovorio da, dok je bio u kancelariji s Mašićem, nije mogao vidjeti je li optuženi koristio pendrek u vrijeme kada je bio u kancelariji s Popovićem.

Stovrag je, u svojstvu pripadnika Službe javne bezbjednosti, optužen za udaranje zatvorenika u vojno-istražnom zatvoru u Goraždu.

Svjedok Šuhret Mehmedspahić je kazao da je bio komandir čete Vojne policije u Goraždu, te da su u zgradi ZOIL-a bili smješteni zatvorenici iz Rudog i Čajniča. Ispričao je da su zatvorenici pozivani na ispitivanje na prvi sprat, te da je Služba vojne bezbjednosti vršila ispitivanja.

“Čajničani su dovedeni polovinom februara 1993. i kao vojno lice cijenim da je ispitivanje trebalo obaviti u najkraćem roku”, izjavio je svjedok i dodao da je Stovrag bio angažovan u policiji.

Odbrani je odgovorio da nije ništa znao o premlaćivanju zarobljenika, niti ga je iko o tome obavijestio.

Nastavak suđenja je 12. juna.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.