POSJETE

Federalni ministar Dizdar s igumanom Pavlovićem o podršci pravoslavnoj crkvi

Iguman manastira Žitomislić je ministru Dizdaru predstavio aktivnosti i projekte koji se realizuju pod okriljem manastira

Dizdar i iguman manastira Žitomislić. Fena

FENA

15.5.2024

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastao se u srijedu s igumanom manastira Žitomislić Danilom Pavlovićem kako bi razgovarali o pružanju podrške pravoslavnoj zajednici i očuvanju jednog od najvažnijih sakralnih spomenika Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz resornoga ministarstva.

Ministar Dizdar je istaknuo važnost manastira Žitomislić kao kulturno-povijesnog simbola te je naglasio da Ministarstvo prepoznaje značaj zaštite i promicanja vjerskih objekata koji svjedoče pluralnom identitetu države.

"Podrška pravoslavnoj zajednici i manastiru Žitomislić nije samo naš zadatak, već i naša dužnost. Očuvanje bogate sakralne tradicije Bosne i Hercegovine je iznimno važno za sve nas. Ovi spomenici predstavljaju neizostavan dio našeg kulturnog nasljeđa i važno je da ih zaštitimo za buduće generacije", izjavio je ministar Dizdar.

Iguman manastira Žitomislić je ministru Dizdaru predstavio aktivnosti i projekte koji se realizuju pod okriljem manastira. Naglašeno je zajedničko opredjeljenje za daljom suradnjom kako bi se osiguralo očuvanje i obnova manastira, koji je kroz povijest bio i ostao važan duhovni i kulturni centar.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica nastavit će raditi na jačanju međuvjerskog dijaloga i podršci svim zajednicama u Bosni i Hercegovini, s ciljem očuvanja zajedničke kulturne baštine i promoviranja suživota i međusobnog razumijevanja, navodi se u priopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.