RUSKI PREDSJEDNIK

Putin ove sedmice ponovo u posjeti Kini

Putinova državna posjeta održat će se od četvrtka do petka, označavajući njegovo drugo putovanje u tu zemlju za nešto više od šest mjeseci

Putin i Đinping. Platforma X

FENA

14.5.2024

Ruski predsjednik Vladimir Putin će ove sedmice posjetiti Kinu na poziv svog kolege Si Đinping (Xi Jinping), potvrdilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova Kine.

Putinova državna posjeta održat će se od četvrtka do petka, označavajući njegovo drugo putovanje u tu zemlju za nešto više od šest mjeseci.

Kina, koja se obavezala na "partnerstvo bez ograničenja" s Moskvom samo dva dana prije nego što je Rusija pokrenula svoj brutalni napad na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, među najvećim je preostalim saveznicima Kremlja na svjetskoj sceni.

Moskva se okrenula Pekingu kao vitalnom ekonomskom spasu nakon sankcija koje je Zapad uveo zbog invazije, a Kina izvozi materijale koji su Rusiji omogućili da obnovi iscrpljeni arsenal.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony), koji se trenutno nalazi u Kijevu, pokušavajući uvjeriti Ukrajinu u stalnu podršku Amerike toj zemlji, prošlog mjeseca optužio je kineske državne firme da obezbjeđuju ključne komponente za rusku odbrambenu industrijsku bazu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.