OGRANIČEN RAD

Trivić: Ugrožene medijske slobode i pravo na kritički sud u RS

Moj stav i nastojanje je da se rigidni zakoni, po dolasku nove vlasti u RS, stave van snage

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić. Dejan Rakita / Pixsell

N. Aj.

3.5.2024

Predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić čestitala je novinarima i medijskim radnicima Svjetski dan slobode medija.

U saopćenju navodi da "sa žaljenjem konstatuje da su medijske slobode u Republici Srpskoj ugrožene, ali ne samo medijske slobode, nego i generalno pravo na kritički sud".

Ona dalje navodi da je sloboda medija, koja može da iznjedri jedan zdrav i otvoren kritički sud, neophodna jednom civilizovanom društvu kako bi se ono dalje razvijalo. Dodaje da bi takav sud bio stvarni korektiv prvenstveno nosiocima vlasti u cilju njihovog transparentnijeg i svrsishodnijeg rada za društvo, a ne za lične interese.

- Danas su slobode medija i kritički sud u Republici Srpskoj dovedeni u pitanje i da to otvoreno treba reći. Mediji, novinari i pojedinci koji se bave ovim poslom se od strane nosioca vlasti u Republici Srpskoj guraju u autocenzuru, te im se ograničava rad, ne samo donošenjem najnovijih rigidnih zakona po ovom pitanju, nego i čestim javnim pozivima na ograničavanje rada novinara, koje nerijetko uključuje i pozive na nasilje. Sve ovo kreiralo je jednu nezdravu atmosferu u društvu, u kojem jedan dobar dio populacije smatra ograničavanje rada novinara opravdanim, opravdavajući čak i nasilje nad novinarima i medijima - ističe Trivić.

Predsjednica Narodnog fronta kaže da čestitke zvaničnika RS nakon uvođenja zakonskih odredbi o kriminalizaciji javne riječi i utvrđivanja prijedloga tzv. Zakona o stranim agentima, te njihovog konstantno kreiranja nezdrave atmosfere po pitanju slobode medija, ne vidi nikako drugačije nego kao krajnje licemjerne.

- Zato ću pored čestitke novinarima i svim ljudima koji se bore za slobodu medija uz čestitku uputiti i jasan stav i moje nastojanje da se ovakvi rigidni zakoni, po dolasku nove vlasti u Republici Srpskoj, stave van snage. Sve manje od toga, Republiku Srpsku će dalje odvraćati od toga da postane jedno uređeno, slobodno i prosperitetno društvo - zaključuje Trivićeva u svojoj čestitci, saopćeno je iz Informativne službe Narodnog fronta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.