PREŽIVJELI ZLOSTAVLJANJA

Delić: Zaštititi žrtve ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja

Prijetnje koje dolaze od nosilaca vlasti u RS neprihvatljive i potiču nasilje i mržnju prema žrtvama rata

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike. Fena

FENA

24.4.2024

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, u svjetlu sve češćih javnih istupa zvaničnika iz entiteta Republika Srpska u kojima se negira i/ili relativizira genocid u Srebrenici, zahtijeva neodložno djelovanje Tužilaštva BiH u zaštiti žrtava ratnog silovanja od uznemiravanja i to kao resorno ministarstvo kojem je obaveza zaštita civilnih žrtava rata.

S tim u vezi, federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić podsjeća da je, u skladu s članom 11. Zakona o federalnim ministarstvima i drugim tijelima federalne uprave, Ministarstvo dužno starati se o zaštiti civilnih žrtava rata, posebno osoba koje su preživjele seksualno zlostavljanje ili silovanje uslijed neposredne ratne opasnosti.

- Osim što nam je zakonska obaveza, Ministarstvo rada i socijalne politike osjeća i duboku ljudsku obavezu brinuti se o najboljem interesu i zaštiti žrtava ratnog silovanja od svih oblika uznemiravanja, posebno jer su to žrtve koje o svemu što su preživjele uglavnom šute i sa svim što su proživjele žive u tišini i tihom bolu - dodao je ministar.

Ministarstvo je 22. aprila zaprimilo dopis Udruženja žrtava rata Foča 92-95, u kojem se izražava zabrinutost zbog retorike predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika NSRS Nenada Stevandića.

Navode da su prijetnje koje dolaze od nosilaca vlasti u RS neprihvatljive i potiču nasilje i mržnju prema žrtvama rata.

S ciljem zaštite ove osjetljive populacije, Ministarstvo zahtijeva hitno djelovanje Tužilaštva BiH u postupcima koji se odnose na krivične prijave protiv Milorada Dodika i Nenada Stevandića.

- Podrška žrtvama ratnog zlostavljanja ključna je za njihovo ozdravljenje, stoga je važno da pravosudne institucije osiguraju da žrtve dobiju pravdu i satisfakciju koja im pripada. Ministarstvo je spremno poduzeti sve zakonite mjere kako bi osiguralo da žrtve ratnog zlostavljanja ostvare svoja prava i dožive mir. Očekujemo od Tužilaštva BiH da postupi profesionalno, savjesno i efikasno u ovom i u drugim krivično pravnim stvarima kako bi osiguralo pravdu za žrtve ratnih zločina, posebno žena i djevojčica silovanih u ratu koje i danas u tišini žive svoj bol i traume, kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.