OPASNE ODLUKE

Pravni ekspert Kasim Trnka za "Avaz" upozorava: Rafalni udar iz RS na državu

Pred svjetskom javnošću pokazuje se koliko je uzelo maha negiranje genocida

Trnka: Nema čekanja. Avaz

Alen Bajramovic

21.4.2024

Svi potezi režima u RS, koji su počeli osporavanjem odluka visokog predstavnika, neprovođenjem odluka Ustavnog suda BiH i usvajanjem neustavnih zakona, nastavljeni su sjednicom NSRS u četvrtak, a trajat će i tokom vaskršnjeg sabora u maju, dio su rafalnog udara na Dejtonski mirovni sporazum, Ustav BiH, ali i međunarodnu zajednicu.

Krivično djelo

Ovo je za „Avaz“ izjavio pravni ekspert Kasim Trnka, komentirajući odluke NSRS, ali i ukupan ambijent u BiH proizveden ovakvim djelovanjem.

- Činjenica da se mitingu u Banjoj Luci priključila i Srbija dokaz je da to poprima i međudržavne dimenzije. Pred čitavom svjetskom javnošću se pokazuje koliko je uzelo maha negiranje genocida, što je u BiH i krivično djelo. Uvijek se nađe povod, sad je to Nacrt rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, ali očigledno se radi o sistematskom provođenju jednog koncepta - kaže Trnka.

Odgovor međunarodne zajednice, ne računajući Ambasadu SAD i OSCE, previše je blag, a Trnka smatra da i Dodikovi partneri na državnom nivou ne mogu stati samo na verbalnom odgovoru.

Jasan odgovor

- Bilo bi krajnje vrijeme da trojka preuzme inicijativu, da ona bude faktor koji će otkazati tu koaliciju. Oni koji sistematski i sveobuhvatno ruše ustavni poredak, dejtonsko uređenje i narušavaju međunarodni ugled BiH, ne zaslužuju da se s njima bude u bilo kakvom odnosu - ističe Trnka.

Poruka SAD

Zaključuje da se uvredama na račun žrtava genocida i Bošnjaka u cjelini i porukama poput onih da će jedan narod biti sveden na 25 posto teritorije nastoji destabilizirati situacija u BiH, te isprovocirati gnjev i odgovor Bošnjaka.

- Američki ambasador rekao je da SAD neće ostati po strani u slučaju da se nastavi na ovaj način i da se izazove nekakva vanredna situacija. Važna je i poruka NATO-a, čiji su zvaničnici, kao i američki u Kongresu SAD, upozorili na opasnost destabilizacije na Balkanu - kaže Trnka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.