PRIKUPLJENA SREDSTVA

Edina Zjakić iz Bugojna za "Avaz" otvorila dušu: Borba za život kćerke Amine

Amini je krajem avgusta 2023. počela da trne desna ruka, a na kraju joj je dijagnosticiran karcinom kičmene moždine

Amina s majkom u bolnici u Turskoj. Ustupljena fotografija

19.4.2024

Humanost u bh. građanima još živi, a dokaz za to je akcija putem koje su za samo dvanaest sati od objavljivanja apela prikupljena sredstva za liječenje 19-godišnje Amine Zjakić (19) iz Bugojna. Aminina majka Edina je za „Avaz“ otvorila dušu i ispričala sve o bolesti kćerke.

Trnci u ruci

- Amini je krajem avgusta 2023. počela da trne desna ruka. Mislili smo da je u pitanju uklještenje živca. Odveli smo je ljekaru koji je uputio fizioterapeutu. Određeno joj je da radi vježbe sa strujom, ali to nije pomagalo. Ubrzo nakon tretmana joj je ruka otkazala, a potom i cijelo tijelo. Pala je na postelju i imala je jake bolove. Samo je mogla govoriti, a i disanje je bilo upitno - priča Edina za „Avaz“.

Istakla je da je u to vrijeme Amina bila kod tetke u Bihaću te da je hitno prebačena za Sarajevo. Ljekari u Sarajevu su tada otkrili da Amina ima karcinom kičmene moždine te da je izuzetno teško stanje, navodeći da oni ne vide da se išta može uraditi.

Ovako je izgledala prije bolesti. Ustupljena fotografija

- Međutim, urađena joj je operacija, ustvari, ugrađena joj je plastika, da ne udara u kost. Pet sedmica je bila u bolnici na zračenju i hemoterapijama. Potom je otpuštena u malo boljem stanju. Uzimala je lijek, zapravo, to je kortikosteroid, od kojeg se počela puhati. Ona se sva napuhala i počeli su jaki bolovi pa smo uključili morfij - govori Edina.

Odlazak u Tursku

Kazala je da su joj ljekari tada rekli da više nema pomoći. To je bilo nakon pet mjeseci od početka liječenja. Međutim, Edinina sestra i prijateljica obratile su se Udruženju „Pomozi.ba“, koji su ubrzo organizirali odlazak Amine u Tursku.

- Otišli smo u Tursku, gdje je Amina operirana. Operacija je bila uspješna. Amina je imala male bolove u vratu i ramenu nakon operacije, ali joj se polako vraćaju osjećaji u nervima. Sada smo kući i dobili smo informaciju da se može raditi radioterapija. U ponedjeljak ćemo znati kada trebamo ponovo u Tursku - dodaje majka Edina.

Zahvala svima

- Mogla bih plakati svake sekunde od dragosti. Ovo što su uradili za moju Aminu je veoma dirljivo, nisam očekivala da će se ovako brzo sakupiti novac. Hvala svima - rekla je Edina te dodala da je operacijom izvučeno gotovo 70 posto karcinoma jer nisu smjeli više.

Aminin studentski život je završen prije nego što je i počeo. Upisala je fakultet i dobila indeks, ali se razboljela i predavanja je dočekala u bolničkom krevetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.