REAKCIJE

Ambasador Irana u Srbiji komentirao genocid u Srebrenici, Memorijalni centar traži očitovanje, poručili da ga je relativizirao

Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primenjivati na mnogim mjestima, rekao je ambasador

Rašid Hasan Pur Baeia. Screenshot / TV Informer

S. S.

19.4.2024

Ambasador Irana u Srbiji Rašid Hasan Pur Baei u izjavi za Informer komentarisao je genocid u Srebrenici.

Nakon toga reagirali su iz Memorijalnog centra Srebrenica i tražili hitno očitovanje.

- Memorijalni centar Srebrenica traži hitno javno očitovanje Ambasade Islamske Republike Iran u BiH o relativizaciji zločina genocida u Srebrenici kroz izjave ambasadora Irana u Srbiji Rašida Hasan Pur Baeia - poručili su.

Inače, ambasador je kazao da je izvršen zločin u Srebrenici i da se ta činjenica predstavlja na neispravan način.

- Apsolutno je za svaku osudu da ovaj događaj koriste kao politički instrument za svoje ciljeve. Iza toga stoji jedna skrivena agenda. Čak i Srbija priznaje da se tamo desio zločin. Predstavljanje srpskog naroda kao genocidnog je apsolutno s političkim namjerama i ciljevima. Ukoliko postane pravilo da narode proglasiš genocidnim, to mogu primenjivati na mnogim mjestima. Oni nisu tu rezoluciju pokrenuli u Vijeću sigurnosti iz straha da ne bude stavljen veto na taj prijedlog - rekao je.

Dodao je da apsolutno osuđuje svaki pokušaj da se "politički instrumentalizira bilo kakav događaj".

- Bez obzira na pokušaj da to prikriju raznoraznim imenima. Izgleda misle da time pomažu muslimanima. Neka riješe problem sa Gazom. Zločin o kom oni pričaju se desio prije 29 godina, a povodom onog koji se sad dešava pred njihovima očima ništa ne preduzimaju. Pokušavaju da izvlače neke dosijee iz arhive od prije 29 godina. Kako to nazvati osim dvostrukih standarda? Možda je jedan od osnovnih razloga vršenje pritiska na Srbiju jer pokušava da zaštiti svoju nezavisnost i slobodu djelovanja. Takav razlog apsolutno ne možete odbaciti i negirati. Opravdanje kod muslimana im je možda da hoće da im zaštite interese. Oni nemaju dobre namjere i nisu iskreni. Da jesu, riješili bi problem u Gazi, jer je tamo dosada više od 40.000 ubijeno. Zar se to ne zove genocid - pitao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.