PREDSJEDNIK RS

Dodik prijeti iz Pariza: Ako Šmit interveniše po pitanju imovine, branit ćemo svoj status proglašenjem nezavisnosti

Iznio sam poznate stavove RS, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces

Milorad Dodik u Parizu. Platforma X

S. S.

10.4.2024

Predsjednik RS Milorad Dodik nalazi se u Parizu, gdje je kazao da je informisao njihove senatore da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit pokušavala da "modelira ustavni poredak u BiH i da RS, ukoliko on interveniše po pitanju imovine, neće imati drugi izbor osim da brani svoj status tako što će proglasiti nezavisnost.

- Razgovarali smo s ljudima koji žele to da čuju, što baš i nije uobičajeno. Zahvalan sam ovoj grupi senatora, koji su iz različitih političkih partija, jer su željeli da čuju o situaciji i imali su određeno mišljenje o tome. Oni će uskoro doći u BiH i tamo će razgovarati sa drugim faktorima. Mi smo iznijeli svoje vizure i rekli da BiH treba da se vrati na Ustav, da se prestane s intervencionizmom i da se stranci povuku. Senatore sam informisao o stanju u RS i BiH, ali i na Balkanu, i uvjeren sam da ću ovom posjetom ostvariti željeni efekat.

Moj stav je bio - budite objektivni, mi nismo došli ovdje da tražimo navijanje po bilo kom osnovu. Iznio sam poznate stavove RS, a to je da je nelegalni Šmit, u momentu dobijanja pregovaračkog statusa za BiH, ugrozio čitav taj proces i doveo ga do potpunog zastoja i da namjerava da kroz zakon o imovini još više usložni situaciju. Neprihvatljiva je intervencija u Izborni zakon BiH i da će to blokirati dalji proces u BiH dok god on to ne povuče ili Parlamentarna skupština ne odbaci. RS će, ukoliko se to ne desi, donijeti svoje zakone i nastaviće dalje u skladu s Ustavom i Izbornim zakonom BiH, koji predviđa da CIK sprovodi samo izbore za članove Predsjedništva BiH i Predstavnički dom PS BiH.

Znamo da je Francuska u procesu međunarodnog pregovaranja u vezi sa Šmitovom namjerom da donese posljednje odluke bila protiv i mi to cijenimo. To njeno protiv nije bilo dovoljno, jer se radi o drugim velikim zemljama koje su bile za i koje imaju svoje stavove - naveo je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.