NOVA OPTUŽNICA

Tužilaštvo BiH neće stati u slučaju "Memić": Ljekari štitili Alisu i ubicu

Alisa Mutap, bivša djevojka Dženana Memića, pravosnažno osuđena na dvije i po godine zatvora, policajac Dupovac oslobođen

Alisa Mutap-Ramić: Mora u zatvor. Avaz

Miralem  Aščić

7.4.2024

Trećestepeno vijeće Suda BiH donijelo je u petak pravosnažnu presudu kojom je Alisa Mutap, bivša djevojka Dženana Memića, pravosnažno osuđena na dvije i po godine zatvora.

Policajac Hasan Dupovac, koji je bio osuđen na tri, oslobođen je svih optužbi Tužilaštva BiH.

Sve znala

Alisa Mutap je osuđena za davanje lažnog iskaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u februaru 2016. godine na Ilidži.

- Iako su joj, kao očevicu, poznate okolnosti usljed kojih je Dženan Memić teško povrijeđen 8., a preminuo 15. februara, iste je svjesno prešutjela - kazao je ranije predsjedavajući Apelacionog vijeća Suda BiH Staniša Gluhajić.

Međutim, “Avaz” saznaje da Tužilaštvo vrlo brzo diže novu optužnicu kojom će biti obuhvaćeno više od deset osoba.

Dženan Memić: Godinama se utvrđuju okolnosti njegove smrti. Facebook

Prema informacijama “Avaza”, istraga je pri kraju, a u novoj optužnici naći će se pojedini tužioci, policajci, ali i ljekari iz KCUS-a i Hitne pomoći. Javnost će biti iznenađena ko će se, prema dokazima Tužilaštva, naći u novom sudskom procesu.

Saznajemo da Tužilaštvo BiH trećestepena presuda kojom je Dupovac oslobođen neće pokolebati jer je pravosnažno utvrđeno da je kriva Alisa Mutap i da je sve oko njene amnezije bilo lažno.

Naime, u fokusu Tužilaštva BiH sada su osobe iz KCUS-a koje su pomogle Mutap da se godinama „zbog amnezije ne sjeća“ kobne noći.

Tužilaštvo BiH: Imaju nove dokaze. Avaz

„Avaz“ saznaje da Tužilaštvo ima dokaze da je fingirano zdravstveno stanje Alise Mutap. Na novoj optužnici naći će se oni koji su godinama „čuvali“ Alisu Mutap.

Ozbiljni igrači

Tek sada se u optužnici očekuju novi, ozbiljni igrači. Pojedini ljekari, kako smo ranije pisali, već su saslušani u MUP-u KS, ali i tužioci i policajci.

Nova istraga, na spisku sudije, vještaci…

Podsjećamo, Tužilaštvo je prije dvije godine pokrenulo novu istragu, između ostalog, i za krivično djelo ubistvo. Istraga se odnosi na aktuelnu sutkinju Suda BiH i bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidu Burzić, bivšeg tužioca Tužilaštva KS Merisa Ćatu, bivšeg policijskog komesara MUP-a KS Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, policijskog inspektora Sakiba Kremu.

PRVOSTEPENOM

presudom su Ramić, Dupovac te Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni krivice, nakon čega je Apelaciono vijeće obnovilo suđenje u ovom predmetu te osudilo Dupovca i Ramić na ukupno pet i po godina zatvora. No, odbrane su se žalile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.